A Hamász kész a tűzszünetre Izraelben

Izraeli sajtóhírek szerint a Hamász fegyveres palesztin szervezet kész arra, hogy tűzszünetet hirdessen. Az izraeli hatóságok is egyre több bizalomépítő intézkedést hoznak: felhagynak a Hamász-aktivisták elleni támadásokkal, és szabadon engednek több palesztin foglyot is. Az izraeli vezérkari főnök szerint, hacsak egy magányos terrorista nem mérgesíti el a helyzetet, akkor egy hónap múlva nem kis változás várható Izrael biztonsági helyzetében.

A Hamász nevű fegyveres palesztin ellenálló szervezet elfogadta Mahmúd Abbász palesztin kormányfőnek az izraeli biztonsági szervekkel kötendő időszakos tűzszünetre vonatkozó javaslatát - írták a vasárnapi izraeli lapok. Hasonlóan nyilatkozott a palesztin szervezet szellemi atyjának, Ahmed Jaszin sejknek az irodavezetője, egyben a szóvivője is. A tűzszünetet valószínűleg szerdán jelentik be a jordániai Akabában sorra kerülő Bush-Saron-Abbász-találkozón.

Az izraeli kormányfő Ariel Saron és a palesztin miniszterelnök Mahmúd Abbász között csütörtökön Jeruzsálemben lezajlott találkozót követően bizalomépítő intézkedések egész sorát vezetik be az izraeli és a palesztin biztonsági szervek. Az izraeliek már vasárnaptól beszüntetik az úgynevezett célzott támadásokat - a fegyveres likvidálásokat - a Hamász vezető aktivistái ellen. Emellett szabadon engednek több, terrorcselekmények elkövetése miatt bebörtönzött palesztin foglyot, részlegesen feloldják a Gázai-övezet és Ciszjordánia két héttel ezelőtt elrendelt zárlatát, és több tízezer palesztin munkást engednek be újra Izraelbe dolgozni.

Ezek fejében a Hamász hajlandónak mutatkozik egyelőre három hétre szóló tűzszüneti megállapodást kötni az izraeli biztonsági erőkkel. "Ha ez megtörténik, valószínűleg csatlakozni fog a Hamászhoz az Iszlám Dzsihád és több más palesztin szervezet is" - vélte Mose Jaalon, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke. Mint hozzátette, hacsak egy magányos terrorista nem borítja fel a két nép vezetőinek a tervét, akkor egy hónap múlva nem kis változás várható Izrael biztonsági helyzetében.

Saron és Abbász kész megállapodással akarja várni szerdán Akabában George Bush amerikai elnököt, aki a "négyek" - az ENSZ, az Európai Uniós, az Egyesült Államok és Oroszország - képviselői által kidolgozott, úgynevezett "útiterv" megvalósítását akarja elindítani. Az útiterv magába foglalja a palesztin területeken létesített zsidó települések nagy hányadának felszámolását, az izraeliek által 1967-ben elfoglalt palesztin területekről történő végleges kivonulást és a 2005-re tervezett önálló palesztin állam megteremtésének feltételeit.

Az izraeli szélsőjobboldal szerdára több tízezer embert akar a jeruzsálemi Cion-térre hívni, hogy az útiterv ellen tüntessenek. A baloldali pártoknak mintegy ezer képviselője viszont Tel-Avivban már szombaton a terv mellett és a harminchat éve tartó megszállás ellen tüntetett. Avigdor Liebermann, közlekedésügyi miniszter, a Nemzeti Egység nevű, a szélsőjobboldal felé hajló párt vezetője egy televíziós interjúban szombaton úgy vélekedett, hogy a júdeai és szamáriai zsidó települések felszámolásának szándéka a polgárháború veszélyét rejti magában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK