Határok nélküli többezres tüntetés a G8-csúcs miatt

Vasárnap kezdődik a világ vezető hatalmait tömörítő G8 csoport állam- és kormányfőinek csúcsértekezlete. A találkozó főbb témái: az Új partnerség Afrika fejlesztésért (NEPAD) program, a világgazdaság és a nemzetközi kereskedelem legidőszerűbb kérdései, a nemzetközi terrorizmus és a tömegpusztító fegyverek elterjedése elleni küzdelem, Irak újjáépítése és a közel-keleti rendezési terv. A helyszínre megérkeztek a globalizációellenes csoportok tagjai, akik már lezártak egy hidat, tiltakozó megmozdulásokat tartanak, többek között a francia-olasz-svájci határon.

A világ vezető hatalmait tömörítő G8 csoport állam- és kormányfőinek keddig tartó csúcsértekezlete vasárnap este kibővített munkavacsorával kezdődik a Genfi-tó déli partján fekvő Evian francia üdülőváros elegáns Royal szállodájában. A házigazda Jacques Chirac francia, George Bush amerikai elnök, Tony Blair brit kormányfő, Gerhard Schröder német kancellár, Silvio Berlusconi olasz, Jean Chrétien kanadai, Koidzumi Junicsiro japán kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök fehér asztal mellett tartanak megbeszélést, amelyen ott lesz az eviani találkozón külön napirendi pontként szerepelő Új partnerség Afrika fejlesztésért (NEPAD) programban érintett öt állam vezetője is. A kötetlen eszmecserén Hoszni Mubarak egyiptomi, Abdelaziz Buteflika algériai, Olusegun Obasanjo nigériai, Thabo Mbeki dél-afrikai és Aboulaye Wade szenegáli államfő képviseli a fekete kontinenst. II. Mohamed marokkói uralkodó belpolitikai problémák miatt távol marad a gazdasági növekedés és nemzetközi együttműködés témájának szentelt eseményről.

A G8 hétfőn és kedden zajló hivatalos csúcsértekezlete előtt a hegyektől körülzárt hétezer lakosú Evian "zéró zónájában" vasárnap délelőtt 11 ország vezetői és a legjelentősebb nemzetközi szervezetek első emberi tartanak "kibővített dialógust" francia kezdeményezésére - írja az MTI.

Az öt afrikai  államfő mellett meghívást kapott a brazil elnök, Luis Inacio Lula da Silva, Vincente Fox mexikói elnök, Abdallah ben Abdelaziz  szaúdi trónörökös herceg, Mahatir Mohamad malajziai államfő, az el nem kötelezettek mozgalmának soros elnöke, Atal Behari Vadzspaji indiai kormányfő és Pascal Couchepin svájci elnök. A világ vezető hatalmainak tanácskozásához első ízben csatalakozik a kínai elnök, Hu Csin-tao. Az eszmecserén részt vesz Kofi Annan, az ENSZ főtitkára, a Világbank elnöke, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vezetője.

A hétfői eviani csúcson a világgazdaság és a nemzetközi kereskedelem legidőszerűbb kérdései, a keddi tárgyalási napon a nemzetközi terrorizmus és a tömegpusztító fegyverek elterjedése elleni küzdelem, Irak újjáépítése és a közel-keleti rendezési terv, az úgynevezett útiterv témái kerülnek terítékre.

Forrás: MTI
fotó: MTI

A svájci szálláshelyekről érkező G8-as vezetőket helikopteren, a többi meghívottat Lausanne-ból hajón szállítják Evianba. A francia üdülőváros biztonságán növelt létszámú katonai és rendőri egységek őrködnek. A francia légierő 2300 katonája mintegy száz repülőgép és  félszáz helikopter fedélzetén járőrözik Evian légterében, amelyet lezártak a polgári légi forgalom elől. A G8 tanácskozásának biztonságát 11 ezer katona, 4400 francia rohamrendőr és a nemzetbiztonsági rendőrség egységei felügyelik.

A G8 csoport legitimitását megkérdőjelező alternatív és globalizációellenes szervezetek vasárnap reggel lezárták a genfi Montblanc hidat, azért, hogy a csúcsértekezlet részvevői közúton ne juthassanak el a konferencia tervezett helyszínére. A tiltakozók egyúttal hangos fúvóskoncertet is rögtönöztek, "ébresztőül" a genfi ötcsillagos hotelekben megszállt delegációk tagjainak, akik - egy röplap szavai szerint - "nyugodtan horkolnak Genfben, miközben a világ népei a túlélésükért küzdenek".

Forrás: MTI
fotó: MTI

A RAI olasz televízió jelentése szerint Genfből, Lausanne-ból és Olaszországból tüntetők ezrei indultak a svájci-francia-olasz határra, hogy ott együtt tiltakozzanak a globalizáció ellen. A tüntetésen részt vesz a 2001-ben a genovai G8-csúcs idején lelőtt Carlo Giuliani édesanyja is. A tüntetők között lengyelek, görögök és kurdok is menetelnek.

A szombat éjjeli kilengések után vasárnap reggelre visszatért a nyugalom Genfbe. Az éjjeli órákban mintegy 300 radikális személy kirakatokat tört be a belvárosban. A városháza épületére benzinespalackokat dobtak ismeretlen tettesek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK