Könnygáz és gumilövedék a G8-csúcs ellen tüntetőknek

Komoly összetűzések voltak a globalizációellenes tüntetők és a biztonsági erők között vasárnap az eviani G8-csúcs helyszínére vezető utak mentén és néhány városban. A tüntetők utakat, hidakat torlaszoltak el, több városban törtek-zúztak, a rendőrség pedig válaszul könnygázt vetett be. A tüntetők globalizáció- és háborúellenes jelszavakat kiabáltak, és a legszegényebb országok adósságának elengedését követelték.

Forrás: MTI
MTI-fotó

A világ vezető hatalmait tömörítő G8 csoport (Egyesült Államok, Franciaország, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Japán, Olaszország és Oroszország) állam- és kormányfőinek keddig tartó csúcsértekezlete vasárnap este kibővített munkavacsorával kezdődik a Genfi-tó déli partján fekvő Evian francia üdülőváros elegáns Royal szállodájában. A találkozó főbb témái: az Új partnerség Afrika fejlesztésért (NEPAD) program, a világgazdaság és a nemzetközi kereskedelem legidőszerűbb kérdései, a nemzetközi terrorizmus és a tömegpusztító fegyverek elterjedése elleni küzdelem, Irak újjáépítése és a közel-keleti rendezési terv.

A svájci szálláshelyekről érkező G8-as vezetőket helikopteren, a többi meghívottat Lausanne-ból hajón szállították Evianba. A francia üdülőváros biztonságán növelt létszámú katonai és rendőri egységek őrködnek. A francia légierő 2300 katonája mintegy száz repülőgép és félszáz helikopter fedélzetén járőrözik Evian légterében, amelyet lezártak a polgári légi forgalom elől. A G8 tanácskozásának biztonságát 11 ezer katona, 4400 francia rohamrendőr és a nemzetbiztonsági rendőrség egységei felügyelik.

A csúcs ellen Svájcban és Franciaországban több ezer globalizációellenes tünető tiltakozott. A svájci Lausanne-ban és a franciaországi Annemasse városban a rendőrség vasárnap könnygázt és gumilövedékeket vetett be az erőszakosan fellépő és torlaszokat emelő tüntetőkkel szemben. A G8 csoport legitimitását megkérdőjelező alternatív és globalizációellenes szervezetek reggel lezárták a genfi Montblanc hidat, és további három utat azért, hogy a csúcsértekezlet részvevői közúton ne juthassanak el a konferencia tervezett helyszínére.

Forrás: MTI
MTI-fotó

A RAI olasz televízió jelentése szerint Genfből, Lausanne-ból és Olaszországból tüntetők ezrei indultak a svájci-francia-olasz határra, hogy ott együtt tiltakozzanak a globalizáció ellen. Ez a tömeggyűlés, melyen részt vett a 2001-ben, a genovai G8-csúcs idején lelőtt Carlo Giuliani édesanyja is, békés zajlott le. Különböző adatok szerint mintegy 20-30 ezer tüntető volt jelen. A résztvevők globalizáció-ellenes, békét és a legszegényebb országok adósságának elengedését követelő jelszavakat hangoztattak.

A szombat éjjeli kilengések után vasárnap reggelre visszatért a nyugalom Genfbe. Az éjjeli órákban mintegy 300 radikális személy kirakatokat tört be a belvárosban. A városháza épületére benzinespalackokat dobtak. Vasárnap viszont több száz gumibotos rendőr vette védelmébe Genf üzleti és banknegyedét.

Lausanne-ban a biztonsági erőknek vasárnap napközben csak órák múlva sikerült a magukat álarccal elfedő rendzavarók kisebb csoportjait kiűzniük a belvárosból. A városban, amelynek szállodáiban helyezték el a G8-csúcs sok résztvevőjét, több mint 300 fiatal kifosztott egy benzinkutat és egy raktárt, barikádokat emeltek, gyújtogattak, a rendőröket kövekkel dobálták meg. A tüntetők városszéli sátortáborában a biztonsági erők több személyt őrizetbe vettek. Aubonne város közelében, egy autópálya-torlasznál egy tüntető leesett egy hídról, és súlyos sérüléseket szenvedett. A baleset körülményeiről a rendőrség egyelőre nem nyilatkozott - jelentette a RAI olasz televízió.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK