Amerikai-francia békülés a G8-csúcson

Békülékeny hangú megbeszélést folytatott hétfőn George W. Bush amerikai és Jacques Chirac francia elnök hétfőn, a világ nyolc vezető hatalmának a franciaországi Evianban tartott csúcstalálkozóján. Bush és Chirac megegyeztek arról, hogy együttműködnek a közel-keleti rendezésben, Afganisztánban pedig francia alakulatok segítik majd az amerikai katonákat.

George W. Bush amerikai elnök tanácsot kér Jacques Chirac francia államfőtől a Közel-Keleti rendezéssel kapcsolatban. Bush a francia elnökkel folytatott kétoldalú megbeszélése után kijelentette: "Nehéz folyamatról van szó, együtt kell dolgoznunk szövetségeseinkkel, köztük Franciaországgal is, hogy sikert érjünk el". Chirac a tárgyalást követő sajtótájékoztatón sikert kívánt Bushnak hétfőn kezdődő közel-keleti tárgyalásaihoz.

Úgy tűnik tehát, hogy az amerikai és francia elnök iraki háború miatt kirobbant ellentéteit sikerült feloldani a világ vezető államainak (G8) a franciaországi Evianban tartott csúcsértekezletén. Bush a Nyolcak hétfői megbeszélése után kijelentette: "Tudom, országainkban sokan kíváncsiak arra, hogy képesek vagyunk-e a nyugodt párbeszédre? A válaszom erre az, hogy teljes mértékben".

A közel-keleti kérdés mellett Bush és Chirac megállapodott arról is, hogy francia különleges erőket küldenek Afganisztánba, amelyek az amerikai csapatok tevékenységét segítik majd. Franciaország részt kíván venni Afganisztán stabilizálásában, s az Egyesült Államok hozzájárulást vár más országoktól, így közös érdek a francia különleges erők Afganisztánba küldése - mondta a francia kormány egyik szóvivője a két államfő megbeszélését követően.

Kétoldalú megbeszélést folytatott Evianban Vlagyimir Putyin orosz elnök és Gerhard Schröder német kancellár is. A német dpa hírügynökség jelentése szerint az orosz elnök és a német kancellár főleg gazdasági kérdésekről egyeztetett.

A találkozón szó esett az észak-koreai rendezésről is. George Bush amerikai elnök ismét elutasította azt az észak-koreai javaslatot, hogy Washington és Phenjan kétoldalú tárgyalásokon vitassa meg az észak-koreai atomfegyverprogram kérdését. Az észak-koreai kérést Hu Csin-tao kínai államfő közvetítette George Bushnak.

A G8 csúcstalálkozóját több zavargás is kísérte Franciaországban és Svájcban. Lausanneban két rendőr, négy tüntető és egy idős asszony került kórházba. Genfben néhány száz tüntetővel csaptak össze rohamrendőrök, két tüntető könnyebb sérüléssel került kórházba. A rendőrség Lausanneban négyszáz, Bernben néhány tucat, Genfben pedig négy embert vett őrizetbe.