Bush nem enged Észak-Korea követelésének

Az amerikai elnök továbbra sem enged Észak-Korea követelésének, és nem hajlandó kétoldalú megbeszélést kezdeni az ázsiai ország atomfegyver-programjáról. Phenjan ezúttal Kínán keresztül próbálta meggyőzni Busht, aki azonban csak akkor ül tárgyalóasztalhoz az észak-koreaiakkal, ha más országokat is bevonnak az egyeztetésbe.

George Bush amerikai elnök ismét elutasította azt az észak-koreai javaslatot, hogy Washington és Phenjan kétoldalú tárgyalásokon vitassa meg az észak-koreai atomfegyverprogram kérdését. Az észak-koreai kérést Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfő tolmácsolta George Bushnak a franciaországi Evianban vasárnap tartott találkozójukon. Mindkét elnök a világ hét legfejlettebb államát és Oroszországot tömörítő csoport (G8) csúcsértekezletének alkalmából tartózkodik Evianban.

Egy neve elhallgatását kérő amerikai magas rangú kormánytisztviselő elmondta, hogy a Hu által átadott üzenetben Phenjan közvetlen és kétoldalú egyeztetést követelt Washingtontól a nukleáris válság ügyében, multilaterális tárgyalásokat csak azt követően tart lehetségesnek.

A hasonló tartalmú észak-koreai követeléseket rendszeresen elutasító Bush ismét megerősítette kínai kollégájának, hogy álláspontja változatlan, az Egyesült Államok csakis többoldalú, Japán, Dél-Korea és Kína bevonásával is járó tárgyalásokon hajlandó Észak-Koreával egy asztalhoz ülni. Ugyanakkor a multilaterális megbeszélések keretében szó lehet arról, hogy amerikai és észak-koreai diplomaták közvetlenül tárgyaljanak egymással.

A Reuters jelentése szerint Hu és Bush egyetértett abban, hogy sürgősen rá kell venni Észak-Koreát a tárgyalásokhoz való visszatérésre. Az amerikai elnök világossá tette azt is, hogy reményei szerint az Észak-Koreára nagy befolyással bíró Kína nyomást gyakorol a phenjani vezetésre atomfegyverprogramjának feladása végett.

Bush és Hu a múltban már két alkalommal is találkozott egymással, de ez volt az első személyes megbeszélésük azóta, hogy Hu március közepén elfoglalta az államfői posztot. Bush meghívta kínai kollégáját Washingtonba, a látogatásra ez év végén vagy 2004 elején kerülhet sor.

KAPCSOLÓDÓ CIKK