Izrael szabadon engedte hétfőn a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) egyik magas rangú vezetőjét, jó szándékát jelezve ezzel a közel-keleti csúcstalálkozók előestéjén.

Tajszír Háled, a PFSZ végrehajtó bizottságának, illetve a Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért nevű radikális szervezet politikai bizottságának tagja egy Rámalláh közeli izraeli katonai börtönben raboskodott. Kiszabadulása után azonnal Jasszer Arafat palesztin elnökhöz sietett, akivel áttekintette a palesztin területek helyzetét.

Háledet februárban tartóztatták le a ciszjordániai Náblúszban. Marvan Barguti, a palesztin lázadás egyik vezéralakja, a PFSZ-hez tartozó Fatah mozgalom ciszjordániai vezetője után ő volt a legmagasabb rangú palesztin, aki izraeli fogságban volt. Háled elengedéséért Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök járt közbe, amikor a múlt hét csütörtökén Jeruzsálemben találkozott Ariel Saron izraeli kormányfővel. Saron akkor azt is megígérte, hogy hamarosan szabadlábra helyezik a legrégebben, 27 éve fogva tartott palesztint is. Abu Szukkar merényletet követett el, és ezért tartják börtönben.

Izraeli védelmi források korábban közölték, hogy várhatóan szerdán száz palesztint engednek ki izraeli börtönökből. A foglyok többsége már vagy csak nem letöltötte büntetését, vagy rossz az egészségi állapota. Izrael jó szándékát bizonyítandó egyezett bele abba, hogy a közel-keleti csúcstalálkozókhoz időzítve szabadlábra helyezi Háledet és több palesztint.

George Bush amerikai elnök kedden az egyiptomi Sarm es-Sejkben tanácskozik Egyiptom, Bahrein, Szaúd-Arábia, Jordánia és a Palesztin Hatóság vezetőivel, majd szerdán a jordániai Akabában II. Abdalláh jordániai uralkodó jelenlétében Ariel Saronnal és Mahmúd Abbásszal vitatja meg a közel-keleti megbékélést szolgáló nemzetközi tervet.

Sarm es-Sejkben az érintett országok külügyminiszterei már hétfő este összeültek és áttekintették a térség helyzetét, illetve megvitatták, hogy országaik miként tudnának támogatást nyújtani a nemzetközi béketerv megvalósításához.