Tíz órát kell várni a soproni határnál

A hét eleji, több országot érintő munkabeszüntetések után szerdán sztrájkba léptek az olasz orvosok és állatorvosok. Emiatt műtétek maradtak el, és zárva voltak a hús- és halpiacok. A keddi ausztriai általános sztrájk után a kormánypártoknak sikerült megállapodniuk a nyugdíjreform új tervezetéről. A szakszervezetek továbbra sem elégedettek, de újabb akciókat egyelőre nem terveznek. A sztrájk miatt óriási sor áll az osztrák-magyar határon, a kamionoknak tíz órát kell várniuk.

 

Az elmúlt napok sztrájkjai után tárgyalóasztalhoz ültek az Alitalia, a kormány, és a légügyi dolgozók szakszervezeteinek a képviselői Rómában. Egyezség azonban egyelőre nem született, viszont sztrájkba kezdtek az orvosok is.

Az Alitalia kétezer utaskísérőjének több mint a fele íratta ki magát háziorvosával, de ez a tömeges betegállomány csak tiltakozás volt a vállalat leépítési tervei ellen. Az Alitalia ugyanis június elsejétől a gépeinek fedélzetén szolgáló utaskísérők létszámát négyről háromra tervezte csökkenteni. Már a hétvégén csaknem nyolcvan járatot kellett törölni emiatt, és a helyzet csak súlyosbodott hétfőn, amikor a kifutópályán maradt gépek száma száz fölé emelkedett. Kedden aztán bekövetkezett a teljes összeomlás, mert az Alitalia minden alkalmazottja négy órás szabályos sztrájkot is szervezett. Emiatt az olasz légitársaság 285 belföldi és nemzetközi járatot volt kénytelen törölni.

A kollektív betegállományba vonulás miatt három büntetőjogi eljárás is indult. Mivel az utaskísérők e tiltakozási formája nem illeszkedik törvényes keretekbe, az ügyészségek Milánóban, Rómában és Civitavecchiában egyaránt vizsgálatot indítottak, hogy megállapítsák: történt-e bűncselekmény az Alitalia kárára vagy a társadalombiztosítási pénztár rovására. Statisztikailag ugyanis aligha hihető, hogy ugyanazokon a napokon több mint ezer utaskísérőnek fájt a feje, szédült, küszködött hányingerrel vagy álmatlansággal.

Bírósági eljárás esetén csak egyenként vizsgálhatják meg az eseteket. Felelősségre vonhatják a háziorvosokat is, a "szimuláns" és a társadalombiztosítási pénzeket esetleg illetéktelenül felvevő alkalmazottakkal együtt. Girolamo Sirchia egészségügyi miniszter védelmébe vette az orvosokat, elfogadhatónak nevezve védekezésüket, miszerint nem sokat tehetnek, ha egy beteg a fenti panaszokkal keresi meg őket. Kénytelenek hinni az illetőnek, hiszen az említett tünetek mind jellemző sajátosságai az utaskísérők foglalkozásának.

Csakhogy szerdán az orvosok és állatorvosok is országos sztrájkot kezdtek immár tizennyolc hónap óta lejárt, ágazati szintű kollektív szerződésük meghosszabbítását követelve. Emiatt e napon zárva maradtak az orvosi rendelők, laboratóriumok, elhalasztották a nem sürgős műtéteket. Az állatorvosok munkabeszüntetése miatt egy teljes napra szünetel a hús- és halpiacok működése, akárcsak a húsáruk exportja és importja.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK