Bush az égből nézte meg Irakot

Európai és közel-keleti körútjának utolsó állomásáról Washingtonba repült az amerikai elnök. Gépe átrepült Irak felett is, Bush a levegőből tekintette meg a háború több fontos helyszínét.

Az amerikai elnöki repülőgép, az Air Force One csütörtökön egy óra és hat perc alatt átrepült Irak légterén, amikor George Bushsal a fedélzetén felszállt a katari fővárosból, Dohából. A repülőn utazó újságírók szerint az elnöknek részletesen megmutattak a levegőből több olyan várost, helyszínt, utat, támaszpontot, amelyek szerepet játszottak az iraki háborúban. Megtekintette Bush a gépről a bagdadi repülőteret is, amelyet a szövetséges csapatok áprilisban elsőként foglaltak el az iraki főváros bevételekor.

Az amerikai elnök európai és közel-keleti körútjának Katar volt az utolsó állomása. George Bush, akinek kíséretében volt Colin Powell amerikai külügyminiszter és Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadó is, csütörtök délelőtt a katari vezetőkkel tárgyalt. Dohában megbeszéléseket folytatott Tommy Franks tábornokkal, az amerikai középső parancsnokságának vezetőjével és Paul Bremerrel, Irak polgári kormányzójával is.

A Dohától 25 kilométerre nyugatra lévő asz-Szajlíja támaszpontról irányították az iraki háborút. Az Irak elleni háború igazságos volt - jelentette ki az elnök a támaszpont több mint 1000 katonája előtt mondott beszédében. "Tovább folytatjuk a keresést, és ki fogjuk deríteni az igazságot Szaddám Huszein tömegpusztító fegyvereiről, de egy biztos: egyetlen terrorszervezet sem fog tömegpusztító fegyverekhez jutni az iraki rezsimtől, mert az iraki rezsim nincs többé" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK