Nem tárgyal tovább fegyverszünetről a Hamasz

A Hamasz egyik vezetője bejelentette, hogy megszakították az Izraellel való fegyverszünetről folytatott tárgyalásokat Mahmud Abbász palesztin miniszterelnökkel. A Hamasz szerint Abbász elfogadhatatlan kötelezettségeket vállalt a szerdai akabai csúcstalálkozón.

A Hamasz radikális iszlám mozgalom úgy döntött, megszakítja azt a párbeszédet Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnökkel, amelyet az Izraellel való fegyverszünetről folytattak. Ezt pénteken jelentették be.

"A párbeszédnek vége" - közölte Abdel-Aziz Rantiszi, a szervezet egyik vezetője. Rantiszi szerint Abbász elfogadhatatlan kötelezettségeket vállalt szerdán, a jordániai csúcstalálkozón. A palesztin miniszterelnök ekkor felszólította a különböző palesztin szervezeteket, hogy hagyjanak fel az Izrael-ellenes katonai akciókkal. Abbász számos megbeszélést folytatott a Hamásszal az utóbbi hetekben, és nyilatkozataiban bizakodó volt a fegyverszünettel kapcsolatban - írja a Hárec című izraeli napilap internetes kiadása.

A Jasszer Arafat-féle Fatah mozgalom fegyveres szárnya, Az al-Aksza Brigádjai nevű palesztin szervezet azt közölte, hogy csak annak a fejében hajlandó átmeneti fegyverszünetet kötni Izraelle, ha az felhagy a politikai gyilkosságokkal és szabadon ereszti a palesztin foglyokat.

A Hamasz döntését megelőzően izraeli katonák lelőttek két Hamasz-aktivistát a ciszjordániai Túl-Karm közelében csütörtökön. A szemben álló felek egymást hibáztatják a lövöldözés kirobbanásáért.

KAPCSOLÓDÓ CIKK