Palesztin-izraeli összecsapás Túl-Karm közelében

Izraeli katonák lelőtték a Hamász szélsőséges palesztin szervezet két aktivistáját csütörtök este a ciszjordániai Túl-Karm közelében. A szembenálló felek egymást hibáztatják a lövöldözés kirobbanásáért. A lövöldözés rossz árnyékot vet a Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök és Ariel Saron izraeli kormányfő által Akabában elfogadott közel-keleti nemzetközi béketervre.

Izraeli katonai források közlése szerint a Túl-Karm közelében fekvő al-Tira településen tűzharcba keveredtek izraeli katonák három palesztinnal, és eközben kettőt agyonlőttek, a harmadikat pedig megsebesítették. A palesztin halottak mellett egy gépfegyvert és egy pisztolyt találtak. Az AFP által idézett izraeli katonai források azt állították, hogy a megölt palesztinok öngyilkos merényletet akartak végrehajtani Izraelben.

Palesztin kórházi források eközben arról számoltak be, hogy a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Júniszban és Rafahban izraeli katonák súlyosan megsebesítettek két palesztin fiatalembert.

Nabíl Abu Rudeina, Jasszer Arafat palesztin elnök tanácsadója azzal vádolta az izraeli kormányt, hogy az e héten tartott két közel-keleti csúcstalálkozó után "visszatért korábbi gyilkos politikájához". - Izrael arra törekszik, hogy semmissé tegye a csúcstalálkozók eredményeit, és nem áll készen teljesíteni az útitervet és kötelezettségeit - hangoztatta Rudeina.

Az egyiptomi Sarm-es-Sejkben kedden, a jordániai Akabában pedig szerdán tartott csúcstalálkozón hivatalosan is útjára bocsátottak a közel-keleti rendezést célzó nemzetközi béketervet. Akabában Ariel Saron izraeli kormányfő ígéretet tett az illegális zsidó telepek lebontására, illetve közvetve a telepek kiürítésére, míg Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök az Izrael-ellenes merényletek leállítását ígérte igen határozottan.

KAPCSOLÓDÓ CIKK