Az USA az iráni atomprogram miatt aggódik

Az Egyesült Államok mélyen megdöbbentőnek és nyugtalanítónak tartja az iráni atomprogramról szóló ENSZ-jelentésben foglaltakat, és felszólította Teheránt, hogy teljes mértékben tárja fel a programot a nemzetközi ellenőrök előtt. Teherán ugyanakkor közölte, hogy egyetlen pontjában sem sértette meg az atomsorompó-szerződést, és kész a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség által felvetett kérdésekre választ adni.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsának június 16-i ülésére készített jelentés megállapítja, hogy Irán megsértette a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló atomsorompó-szerződést. Konkrétan azt rója fel Iránnak, hogy nem teljesítette a nukleáris anyagokra, azok feldolgozására és felhasználására vonatkozó jelentési kötelezettségeit, nem nyilatkozott arról, hogy hol tárolják és dolgozzák fel a nukleáris anyagokat. A jelentés ugyanakkor elismeri, hogy Irán már tett lépéseket a helyzet orvoslására.

Richard Boucher amerikai külügyi szóvivő pénteken közölte, hogy az Egyesült Államok megítélése szerint a jelentés és maga az iráni atomprogram is "mélyen megdöbbentő és nyugtalanító", és azokat a NAÜ kormányzótanácsa minden tagjának figyelmesen tanulmányoznia kell. Jelezte: az Egyesült Államok szorosan együtt fog működni a kormányzótanács tagjaival, hogy meghatározzák a következő lépést.

"Tudjuk, hogy Irán atomfegyverprogramon dolgozik. Irán titkos atomprogramja súlyos kihívást jelent a térség stabilitására, az egész nemzetközi közösségre és az atomsorompó-szerződésre" - hangoztatta Boucher, aki egyúttal felszólította Teheránt, hogy tárja fel atomprogramjának minden oldalát.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség mindeddig többször is hasztalan kérte Iránt, hogy írja alá azt a jegyzőkönyvet, amely váratlan ellenőrzésekre hatalmazná fel az ügynökséget. Moszkva pénteken megerősítette, hogy a kiegészítő jegyzőkönyv aláírása nélkül is hajlandó nukleáris fűtőanyagot szállítani Iránnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK