Négy német katona meghalt és legkevesebb huszonkilencen megsebesültek szombat reggel az afgán fővárosban, miután öngyilkos merényslők felrobbant egy, az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) katonáit szállító autóbusz. A német katonákat a történtek ellenére sem vonják ki az országból.

Meghalt négy német békefenntartó katona Afganisztánban, miután egy robbanószerrel telepakolt taxi belehajtott egy német katonákat szállító buszba. A robbanás a Dzsalálábádba vezető főúton történt. Az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) fő támaszpontja emellett a fontos közlekedési útvonal mellett fekszik. Afzal Aman, a Kabulban állomásozó afgán fegyveres erők parancsnok-helyettese elmondta, hogy valamennyi halálos áldozat az ISAF katonája volt.

A német védelmi minisztérium szóvivője Berlinben megerősítette a hírt - írja a Reuters. A szóvivő elmondása szerint a robbanásban huszonkilencen sebesültek meg, köztük járókelők is. Tíz sérült állapota súlyos, az áldozatok száma várhatóan tovább növekszik.

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgató-helyettese a távirati irodának elmondta, hogy a katasztrófa sérültjeinek evakuálásába két magyar katonaorvos is bekapcsolódott.

A brit hírügynökségnek nyilatkozó afgán rendőrségi tisztségviselő szerint egyelőre nem tudni, hogy milyen személyek vagy csoportok gyanúsíthatók a robbantás elkövetésével.

Kabulban és körzetében jelenleg mintegy ötezer külföldi békefenntartó katona állomásozik. Az ISAF jelenleg közös német-holland parancsnokság alatt áll, a két ország a tervek ősszel azonban átadja a biztonsági erő vezetését a NATO-nak. Ezzel párhuzamosan a német és holland katonák visszatérnek hazájukba, helyüket pedig mintegy 1800 kanadai békefenntartó foglalja el.