Felrobbantottak egy katonákat szállító buszt Afganisztánban

Négy német katona meghalt és legkevesebb huszonkilencen megsebesültek szombat reggel az afgán fővárosban, miután öngyilkos merényslők felrobbant egy, az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) katonáit szállító autóbusz. A német katonákat a történtek ellenére sem vonják ki az országból.

Meghalt négy német békefenntartó katona Afganisztánban, miután egy robbanószerrel telepakolt taxi belehajtott egy német katonákat szállító buszba. A robbanás a Dzsalálábádba vezető főúton történt. Az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) fő támaszpontja emellett a fontos közlekedési útvonal mellett fekszik. Afzal Aman, a Kabulban állomásozó afgán fegyveres erők parancsnok-helyettese elmondta, hogy valamennyi halálos áldozat az ISAF katonája volt.

A német védelmi minisztérium szóvivője Berlinben megerősítette a hírt - írja a Reuters. A szóvivő elmondása szerint a robbanásban huszonkilencen sebesültek meg, köztük járókelők is. Tíz sérült állapota súlyos, az áldozatok száma várhatóan tovább növekszik.

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgató-helyettese a távirati irodának elmondta, hogy a katasztrófa sérültjeinek evakuálásába két magyar katonaorvos is bekapcsolódott.

A brit hírügynökségnek nyilatkozó afgán rendőrségi tisztségviselő szerint egyelőre nem tudni, hogy milyen személyek vagy csoportok gyanúsíthatók a robbantás elkövetésével.

Kabulban és körzetében jelenleg mintegy ötezer külföldi békefenntartó katona állomásozik. Az ISAF jelenleg közös német-holland parancsnokság alatt áll, a két ország a tervek ősszel azonban átadja a biztonsági erő vezetését a NATO-nak. Ezzel párhuzamosan a német és holland katonák visszatérnek hazájukba, helyüket pedig mintegy 1800 kanadai békefenntartó foglalja el.