Vizsgálóbizottság elé idézik Blairt

Vizsgálóbizottság elé idézték a brit kormányfőt és külügyminiszterét az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló hírszerzési anyagok kormányzati kezelése ügyében. Tony Blairt és Jack Straw-t a londoni alsóház külügyi bizottsága kérte fel beszámolóra az ügyben, bár brit lapértesülések szerint egyikük sem megy el a bizottsági meghallgatásra.

A The Independent vezető liberális napilap szerint az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos vizsgálat még ebben a hónapban lezajlik, és júliusban várható az eredmény közzététele. A külügyi bizottság, amely a héten jelentette be, hogy vizsgálatot indít a jó ideje súlyos belpolitikai vitákat gerjesztő ügyben, annak kiderítésére fog összpontosítani, hogy a kormány az iraki háborút közvetlenül megelőző időszakban pontosan és maradéktalanul tájékoztatta-e a parlamentet az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló hírszerzési információkról.

Ugyanebben a kérdésben vizsgálatot indít a törvényhozás hírszerzési és nemzetbiztonsági bizottsága is. Blair a hét közepén, az alsóházi azonnali kérdések órájában közölte, hogy a kormány ebben a vizsgálatban együttműködő partner lesz, de a külügyi bizottsági vizsgálattal kapcsolatos kormányzati hozzáállásról nem tett említést. A konzervatív és a liberális demokrata ellenzék a héten nyilvános jogi eljárást követelt, de az erről szóló parlamenti indítványt a kormánypárti többség leszavazta.

A munkáspárti brit kabinetet mindazonáltal még saját parlamenti hátországa is azzal vádolja, hogy annak idején manipulált hírszerzési adatokkal vette rá a törvényhozást a felhatalmazás megadására az Irak elleni fegyveres fellépéshez. A kormányt saját egykori vezető tisztviselői tartják a legnagyobb nyomás alatt, köztük is elsősorban Robin Cook volt külügyminiszter, aki szinte naponta tesz megsemmisítő bírálatokat tartalmazó nyilatkozatokat. Cook a GMTV kereskedelmi tévének adott, vasárnap műsorra tűzött interjújában - burkolt formában - a kormány egyes tagjainak bírósági felelősségre vonását sem tartotta kizártnak, ha nem lesznek meg a háború alapokaként megjelölt iraki tömegpusztító fegyverek.

Nem könnyített a kormány helyzetén az ENSZ iraki fegyverellenőrző csoportjának (UNMOVIC) leköszönő vezetője sem, aki minapi BBC-interjújában megkérdőjelezte azoknak a brit és amerikai hírszerzési adatoknak a minőségét, amelyek alapján a szövetségesek - az iraki tömegpusztító fegyverek létére hivatkozva - megindították a háborút a volt bagdadi rezsim ellen. Hans Blix a londoni rádiónak azt mondta: az ENSZ fegyverellenőrei a háború előtt brit és amerikai hírszerzési adatok alapján több tucatnyi helyszínt vizsgáltak át, de sehol nem leltek fel tömegpusztító fegyvereket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK