Kisebb incidensek, kevés választó a lengyel EU-szavazáson

Ha az alacsony részvétel miatt érvénytelen lesz a lengyelországi EU-népszavazás, akkor az komoly zavart okozhat az ország belpolitikai és gazdasági életében. Szombaton a választópolgárok ötöde sem adta le szavazatát, a politikusok ezért a vasárnapi rohamban bíznak. Akadtak kisebb incidensek is a szavazókörök környékén, néhány önkormányzati delegáltat például haza kellett küldeni, mert ittasak voltak.

A hét végén tartják Lengyelországban az uniós csatlakozásról szóló népszavazást. A lengyel választópolgárok - Málta, Szlovénia, Magyarország, Litvánia és Szlovákia után - hatodikként döntenek arról, csatlakozzon-e az ország 2004. május elsején az Európai Unióhoz.

A szombati nap alacsony részvételt hozott: a választásra jogosultaknak ötöde sem (17,61 százalék) jelent meg a szavazókörökben. A politikusok és az elemzők ugyanakkor arra számítanak, hogy vasárnap jelentősen megnő a részvétel. Egy lengyel elemző, Lena Kolarska-Bobinska a BBC-nek nyilatkozva azt mondta: hogy a lengyelek a vasárnapi szavazásokhoz szoktak hozzá, ezért nem aggódik a kevés szavazat miatt.

A szombati szavazást követő éjszaka történt ugyan néhány kisebb incidens, de a rendőrség szóvivője szerint ezek nem befolyásolják a referendum biztonságát. Néhány helyen garázdálkodó emberek kiverték a szavazóhelyiségek ablakait, másutt ellopták a kifüggesztett állami lobogót. Több helyen előfordult az is, hogy leszakították a szavazás helyét jelző tájékoztató táblát.

Mind az uniópártiak, mind az unióellenesek megpróbálkoztak itt-ott agitációval, röplapokat osztogattak, egy helyen pedig valaki egy unióellenes plakátot ragasztott ki. Néhány esetben gondot okozott az is, hogy a szavazóhelyiségek őrizetére kiküldött önkormányzati illetékesek ittasak voltak, ezért új embereket kellett hívni helyettük.

A részvételüket biztosra ígérő szavazók aránya különböző felmérések szerint 57-71 százalék, de a tapasztalatok szerint a tényleges részvétel ennél akár 20 százalékkal is alacsonyabb lehet. A varsói városvezetés minden megtett azért, hogy az emberek elmenjenek szavazni. Így például ingyenes múzeumjegyeket kínált az embereknek, hogy azok ne hagyják el a várost a hétvégén.

A népszavazást megelőzően a lengyel származású II. János Pál pápa is arra buzdította a lengyeleket, hogy igennel szavazzanak a csatlakozásra. Az integráció kapcsán megszólalt a volt kommunista vezető, Jaruzelski is, aki a BBC-nek nyilatkozva azt mondta: igennel voksolt a népszavazáson.

A szavazók mintegy 75 százaléka a felmérések szerint igennel válaszol majd a feltett kérdésre. A városban élők között nagyobb az unió támogatottsága, míg a mezőgazdasági termelők és a munkanélküliek között kevésbé népszerű a csatlakozás gondolata.

Az elmúlt 14 évben tartott két népszavazáson a szavazóknak kevesebb mint a fele adta csak le szavazatát. Ha ez most is így alakul, és ezzel érvénytelen lesz a referendum, akkor a parlamentnek kell döntenie a kérdésről. Ebben az esetben a csatlakozáshoz az szükséges, hogy a törvényhozás mindkét házának kétharmada támogassa az ügyet. Ehhez azonban a pártoknak meg kell egyezniük egymással, ami az alsóházban komoly gondokat okozhat.

A BBC elemzője szerint az ellenzéki pártok várhatóan csak akkor mennének bele abban, hogy igennel szavazzanak a csatlakozásra, ha Leszek Miller kormányfő távozna posztjáról. A népszavazás kudarca ugyanakkor nem csupán a belpolitikai életben, hanem a tőzsdén is zavart okozna.

Az urnákat vasárnap este nyolc órákor zárják le. A népszavazás első eredményeit várhatóan este tíz óra körül közlik.