Érvényes a lengyelországi EU-népszavazás

Az első, nem hivatalos közvélemény-kutatási előrejelzések szerint érvényes a lengyelországi EU-népszavazás, amelyen a részvétel - a legfrissebb adatok alapján - elérte az 58,8 százalékot. A népszavazás érvényességéhez a lengyel alkotmány értelmében 50 százalék fölötti részvételi arányra volt szükség.

A PBS közvélemény-kutató intézet becsült előrejelzése szerint a választásra jogosultak 58,8 százaléka vett részt a referendumon, s közülük 81,7 százalék igennel, 18,3 százalék pedig nemmel szavazott az EU-csatlakozásra.

Aleksander Kwasniewski államfő - aki az elnöki palotában feleségével és mintegy 300 meghívott vendéggel, köztük 150 lengyel és külföldi újságíróval együtt várta az első előrejelzések közzétételét - kijelentette, hogy ezzel a történelmi döntéssel Lengyelország visszatér az európai népek családjába, ahová mindig is tartozott. A döntés jó távlatokat nyit a lengyel nép, az ország, a jövő nemzedékek előtt - mondta. Megjegyezte, hogy a referendum sikere Európa számára is jó hír. Kwasniewski köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a népszavazáson, és külön, "teljes szívéből" megköszönte II. János Pál pápának azt a támogatást, amelyet a lengyel EU-csatlakozási törekvésekhez nyújtott.

Leszek Miller miniszterelnök a miniszterelnöki hivatalban nagyszámú vendégsereg előtt örömtől sugárzó arccal azt mondta, hogy a referendum igazi győztese a lengyel nép. "Hajtsuk meg fejünket népünk bölcsessége és nagysága előtt" - fogalmazott. Miller köszönetet mondott az államfőnek és a pápának a referendum sikeréért való közreműködésért. "Mától nemcsak a Lengyel Köztársaság, hanem Európa polgárai is vagyunk, Európába visszük nagy lehetőségeinket, nemzeti büszkeségünket, képzettségünket, lelkesedésünket és munkakedvünket" - mondta a miniszterelnök.

A referendum eredményességét méltatta továbbá Wlodzimierz Cimoszewicz külügyminiszter és Lech Walesa volt államfő, míg a legfőbb EU-ellenes párt, a Lengyel Családok Ligája bejelentette, hogy a legfelsőbb bíróságon fogja megóvni a választási eredményt az állítólagos kampánycsendsértések miatt. Az országos választási bizottság az első hivatalos részeredményeket vasárnap éjfél után ígéri a választókörzetek 10 százalékának eredményei alapján. A hivatalos végeredményt pedig hétfőn kora este teszik közzé.

KAPCSOLÓDÓ CIKK