Rabruhában, kezét-lábát megbilincselve vezették szerdán a legfelsőbb bíróság elé a zimbabwei ellenzék vezérét, akinek ügyében a testület arról dönt, hogy szabadon engedi-e óvadék ellenében. Morgan Tsvangirai, aki a választásokon Mugabe ellenfele volt, azt állította, hogy ellenfele csalással nyerte meg a választásokat.

Morgan Tsvangirait június 6-án vették őrizetbe azt követően, hogy sajtóértekezletet tartott, amelyen fogadkozott, hogy pártja lankadatlanul tiltakozni fog Robert Mugabe elnök tekintélyuralmi módszerei ellen.

A 2002-ben lezajlott zimbabwei elnökválasztáson Tsvangirai indult Mugabe ellenfeleként. Mugabe nyert, de mind a zimbabwei ellenzék, mind pedig több nemzetközi ellenőr azt állította, hogy csalások történtek a hivatalban levő elnök javára. Kedden a bíróság arra hivatkozva, hogy Mugabe elnök megdöntésére célzó tömegmegmozdulásokra szólított fel, hazaárulással vádolta az ellenzéki vezért, és július 10-ig meghosszabbította őrizetben tartását.

Morgan Tsvangirait, a Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) vezetőjét a fegyintézet tisztjei kísérték a bíróság elé. Az ellenzéki vezér ügyvédje azt követelte a testülettől, engedélyezze számára, hogy polgári öltözékben jelenjen meg előtte. A kihallgatást ekkor felfüggesztették, míg Tsvangirai ez idő alatt átöltözött.