Irán: lövöldözések a teheráni tüntetéseken

Lövöldözéseket lehetett hallani szombat hajnalban Teherán utcáin, ahol a már negyedik napja tartó antiklerikális és rendszerellenes diákmegmozdulások ellen géppisztolyos forradalmi gárdisták százait vetették be.

Szemtanúk szerint a rohamrendőrök és a keményvonalas gárdisták a teheráni egyetemi központ mellett kirobbant utcai összetűzésekben rendkívül kegyetlenül bánnak el a reformokat követelő tüntetőkkel, puskatussal és gumibottal verik az egyetemi városnál felállított ellenőrzőpontoknál elfogottakat, s a nőket sem kímélik.

Az iráni rohamrendőrök péntek éjszaka könnygázt is bevetettek a tiltakozók szétoszlatására. A demokratikus változásokat követelő tüntetők ugyanakkor kőzáporral válaszolnak a rendőrök és a gárdisták támadásaira. A fiatalok változatlanul gyalázzák Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjét, Ali Hamenei ajatollahot, "Hamenei áruló, akasszuk fel!" jelszavakat kiabálva, s a magát reformistának valló Mohammed Hatami elnököt is távozásra szólítják fel, mert nem elég következetes a reformpolitika megvalósításában.

Iráni ellenzéki források szerint Iszfahán városában is tiltakozó megmozdulások és összetűzések voltak pénteken.