Őrizetbe vették a legdurvább gárdistákat Iránban

Az iráni tájékoztatási miniszter közölte, hogy a Teheránban, és több iráni nagyvárosban kialakult helyzetben képtelenség garantálni a külföldi tudósítók biztonságát. Negyedik napja tartanak a demokratikus változásokat követelők tömegtüntetései.

Az iráni bíróság a reformpárti politikusok nyomására szombaton elrendelte annak a több tucatnyi forradalmi gárdistának az őrizetbe vételét, aki a negyedik napja tartó antiklerikális és rendszerellenes diáktüntetések után szombat hajnalban diákokat és járókelőket bántalmazott, ötven ember sérülését okozva. Ezt az állami rádió jelentette szombaton. A fiatalok Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjét, Ali Hamenei ajatollahot gyalázzák, és a magát reformistának valló Hatami elnököt is távozásra szólítják fel, mert nem elég következetes a reformpolitika megvalósításában.

Az iráni tájékoztatási miniszter közölte, hogy a fővárosban, és több iráni nagyvárosban kialakult helyzetben képtelenség garantálni a külföldi tudósítók biztonságát - jelentette a RAI olasz televízió. Egy külföldi újságíró megsérült, a fotósokat pedig rendszeresen fenyegetik, ha felvételeket akarnak készíteni. A teheráni rohamrendőrök péntek éjszaka könnygázt is bevetettek a tiltakozók szétoszlatására. Több tüntetőt őrizetbe vettek. A tüntetők kőzáporral válaszolnak a rendőrök és a gárdisták támadásaira. A hatóságok tagadták, hogy az összetűzésekben egy diák életét vesztette, amint azt korábban újságírók állították.

A hétvégén George Bush személyes üzenetét továbbította a Fehér Ház a teheráni vezetésnek, amelyben az amerikai elnök felszólítja az iráni elnököt, hogy tartsa tiszteletben az emberi jogokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK