Bizonyítékok a toulouse-i szadomazochista ügyben

Falba rögzített fémgyűrűk lefűrészelt maradványait fedezték fel a nyomozók egy Toulouse közeli villában, ahol egy életfogytiglanra ítélt sorozatgyilkos a kilencvenes évek elején állítólag szadomazochista esteket rendezett a helyi elit néhány jeles képviselője részvételével - adta hírül hétfő délutáni számában a Le Monde.

A francia közvéleményt és főként Toulouse lakóit lázban tartó ügyben ezúttal első ízben kerültek elő közvetett tárgyi bizonyítékok, amelyek hitelesíteni látszanak két volt prostituált, Fanny és Patricia vallomásának áprilisban kiszivárogtatott részleteit.

Az egykori utcalányok álnéven tettek feljelentést a toulouse-i rendőrségen Patrice Alegre ellen, akit öt gyilkosság és hat nemi erőszak, valamint emberölési kísérlet vádjával tavaly februárban ítéltek élethosszig tartó elzárásra. Fanny és Patricia bő tíz évvel az állítólagos bűntények után azt vallotta a nyomozóknak, hogy Alegre számláját további, eddig nem tisztázott gyilkosságok is terhelik, ők maguk jelen voltak egyik kolléganőjük halálra kínzásánál, de tudnak más élet elleni bűncselekményekről is. Közlésük szerint a pszichopata sorozatgyilkos a 90-es évek elején barbár esteket rendezett, ahol örömlányokat, sőt 12-13 éves kislányokat falhoz láncolva kínoztak a kokainos befolyásoltság alatt lévő résztvevők, köztük a toulouse-i igazságszolgáltatás néhány magas beosztású tagja, sőt maga az akkori polgármester, Dominique Baudis is.

A Le Monde toulouse-i tudósítója helyi forrásból megtudta, hogy a csendőrségi nyomozók a két prostituált leírása alapján a várostól 30 kilométerre lévő Noé-tó partján egy kétemeletes villa toronyszobájának falában, a festékréteg alatt több lefűrészelt fémkampót találtak. A padlótól 50 centiméterre befúrt kampókon függhettek azok a fémgyűrűk, amelyekhez az áldozatokat láncolták.

A villa jelenlegi tulajdonosa, aki 1998-bann vette meg az épületet, azt is elmondta, hogy beköltözésekor a toronyszobában és az épület ebédlőjében ki kellett cserélnie a padlószőnyeget, mert barnás foltok - véleménye szerint megszáradt vér - voltak rajtuk. A hátborzongató történetben eddig csak titkos vallomások és nyilvános cáfolatok hangzottak el, kézzelfogható bizonyítékok nem szerepeltek.

Patrice Alegre tíz napja a vizsgálóbíró előtt megerősítette a "lányok" állításait, azt is, hogy több városi notabilitással is jóban volt, sőt az utóbb beismert két gyilkosságra állítólag ezektől a személyektől kapott megrendelést. Az ügyben több rendőr, valamint öt bíró és a volt polgármester neve hangzott el.

Jean Volff, a toulouse-i fellebbviteli bíróság eddigi főügyésze ugyanezzel a híreszteléssel összefüggésben három héttel ezelőtt felmentését kérte az igazságügy-minisztertől, aki már másnap kinevezte utódját, egy nem toulouse-i bíró személyében.

Egy friss felmérés szerint a francia közvélemény 57 százaléka biztos abban, hogy a példátlan politikai és morális botrány ügyében soha nem fog kiderülni a teljes igazság.