60 ember veszhetett a tengerbe Szicíliánál

A múlt héten három nap alatt 975 idegent tettek partra Itáliában a szervezett bűnözők, akik Afrikából lélekvesztőkön szállították őket Európába. A hétvégén egy hajó elsüllyedt, a fedélzeten 60 menekült utazott, eddig mindössze 6 holttestet talált meg a parti őrség. Umberto Bossi, az olaszországi Északi Liga vezére "ágyúdörgéssel" szeretné megoldani az illegális bevándorlás problémáját: szerinte a parti őrségnek nem szabad teketóriáznia, még akkor sem, ha a gumicsónakok nőket és gyermekeket is hordoznak fedélzetükön. "A második vagy harmadik figyelmeztetés után: bumm!" - mondja a Liga vezére.

Az olasz partiőrség szerint akár 60 ember is a tengerbe fulladhatott a hétvégén Szicília közelében. A szerencsétlenségre úgy derült fény, hogy hétfőről keddre virradó éjjel egy tunéziai halászhajó kimentett a tengerből egy férfit és két nőt, akik arról beszámoltak róla, hogy előző nap elsüllyedt az a vízi jármű, amin Itália partjai felé tartottak, és amelyen összesen körülbelül 70 ember utazott.

Éjjel nagy erőkkel kezdték meg a hajótörtöttek keresését Lampedusa szigete körül, és kedd délutánig 6 holttestet fogtak ki a vízből. Az olasz haditengerészet motoros hajói és helikopterei hatalmas területet vizsgálnak át - jelentette a RAI olasz televízió. A parti őrség palermói központja attól tart, hogy a szerencsétlenségnek több tucat halálos áldozata lesz, mint legutóbb, szeptemberben, amikor a környéken elsüllyedt egy menekültekkel teli hajó. Az olaszok mellé tunéziai mentőegységek is érkeztek, a tudósítók szerint azonban a mentők között nehézkes a kommunikáció.

A parti őrség eközben újabb hajókat vett észre, az egyiken körülbelül 120 ember tart Olaszország felé, egy másikon 50. Az éjjel egy 137 észak-afrikait szállító hajót vezetett egy lampedusai kikötőbe a pénzügyőrség egysége. A járművön utazott egy komolyan megsérült szomáliai kislány, akit azonnal a palermói kórházba kellett vinni, mert szinte teljesen ki volt száradva. Ugyancsak hétfőn fogtak ki két nagy gumicsónakot, a "fedélzeten" 60 pakisztánival, irakival és szudánival. Közülük is sokan rossz egészségi állapotban voltak.

Bruno Siragusa, Lampedusa orvos-polgármestere arra kérte az újságírókat, hogy ne keltsenek pánikot, nincs járványveszély, és a szigetet látogató turisták közül így is sokan elmaradnak már a menekültáradat miatt. A sziget befogadó állomásán jelenleg a 200 főre méretezett helyen 400 ember vár a sorsára.

Előző
  • 1
  • 2
Következő