60 ember veszhetett a tengerbe Szicíliánál

Umberto Bossi, az olaszországi Északi Liga vezére "ágyúdörgéssel" szeretné megoldani az illegális bevándorlás problémáját, eközben pártja a belügyminiszter lemondását követeli az idegenek elmúlt napokban tapasztalt tömeges partraszállása miatt.

Pedig a belügyminisztérium legutóbbi adatai reményt keltőnek tűntek, hiszen e kimutatás szerint az év elejétől június 11-ig csaknem ötven százalékkal kevesebb ember érkezett törvénytelenül a tenger felől, mint az előző esztendő azonos időszakában. Csakhogy a múlt héten három nap alatt 975 idegent tettek partra a szervezett bűnözők, akik Afrikából szállították őket méregdrágán ide motoros gumicsónakon.

Az új vészhelyzet miatt emelte most fel hangját Bossi, aki Silvio Berlusconi miniszterelnök jobbközép kormányában a közigazgatási reformok minisztere. Ő dolgozta ki egy évvel ezelőtt azt a törvényt, amely szigorítja s egyben szabályosabb mederbe tereli a bevándorlás folyamatát. A törvény végrehajtási utasítása azonban még mindig nem született meg.

Pisanu belügyminiszter még csak a napokban készül felállítani azt a koordinációs szervet, amely összehangolná a haditengerészet, a pénzügyőrség és a parti őrség feladatait az illegális behajózások megakadályozására. Bossi figyelmeztette koalíciós partnereit: ha a pénteki kormányülésen nem terjesztenek elő elfogadható végrehajtási utasítást, akkor veszi a kalapját.

"Ágyúdörgést akarok hallani!" - jelentette ki Bossi, aki szerint a parti őrségnek nem szabad teketóriáznia, még akkor sem, ha a gumicsónakok nőket és gyermekeket is hordoznak fedélzetükön. "A második vagy harmadik figyelmeztetés után: bumm!" - mondja a Liga vezére.

Bossi durva nyilatkozatára hétfőn még csak a balközép ellenzék soraiból reagáltak, figyelmeztetve őt, hogy Olaszországban ma nincs helye az effajta barbarizmusnak. A kormánykoalíció politikusai még nem foglaltak állást, de a liga vezérének szélsőséges megnyilatkozásai eddig is nehéz helyzetbe hozták a jobbközép szövetséget egyre nehezebben összetartani képes Berlusconi miniszterelnököt.

Előző
  • 1
  • 2
Következő