Párizs: 165 iráni iszlamistát vettek őrizetbe

A teheráni kormányzat ellen szervezkedő iráni fegyveres ellenzéki mozgalom 165 tagját sikerült begyűjteni Párizs körzetében, egy kedd hajnalban kezdődött nagyszabású rendőri akcióban. Az Iráni Népi Modzsahed Szervezet franciaországi központjában 5 millió dollár készpénzt is lefoglaltak a nyomozók. A szervezetet Szaddám Huszein támogatta az elmúlt években. 

A párizsi belügyminiszter bejelentése szerint az akcióval sikerült felszámolni a modzsahedek franciaországi hálózatát, amely az amerikaiak iraki háborúja óta a mozgalom nemzetközi központjának szerepét töltötte be. A francia belbiztonsági erők, a terroristák ellen kiképzett brigádok, és a bűnügyi rendőrség közel 1300 embere kedd hajnali 6 órakor rajtaütésszerű akció keretében egyszerre 13 helyszínen csapott le a szervezet tagjaira Párizs kül- és elővárosaiban. A letartóztatottak között van Marjam Radzsavi, az Iráni Népi Modzsahed Szervezet vezetője, Maszud Radzsavi felesége, akit a mozgalom "Irán leendő elnöknőjének" tartott.

Az ellenzéki iráni szervezet európai központjául szolgáló Auvers-sur-Oise villanegyedében (Párizstól északra) az egyik épület páncélszekrényéből előkerült ötmillió dollár készpénz is. A villa alagsorában írásos dokumentumok tömegeit, mintegy száz parabolaantennát és nagy mennyiségű informatikai eszközt, köztük számítógépes merevlemezeket koboztak el a biztonsági szolgálat emberei.

A váratlan rendőri fellépés meglepetésként érte a mozgalom tagjait, akik nem tanúsítottak ellenállást. A letartóztatottak jelentős része (köztük sok nő) jelezte, hogy nem ért franciául, ezért a csendőrség Pontoise-ban lévő központjába, illetve a párizsi bűnügyi rendőrségre mintegy 30 farszi tolmácsot hívtak be a kihallgatásokra. Rendőrségi forrás szerint a terroristaellenes átfogó biztonsági művelet a déli órákig tartott.

Az Iráni Népi Modzsahed Szervezet a teheráni rendszerrel szembenálló legnagyobb fegyveres csoport, amely 1979-ben részt vett a sah uralmát megdöntő forradalomban, de később szembekerült a teheráni vezetéssel. Az üldöztetés elől Szaddám Huszein volt iraki diktátor védőszárnyai alá vonulva Irakba tette át székhelyét. Aktivistái és vezető szervezetei az utóbbi években európai központokat építettek ki. A fegyveres mozgalom 2002 májusa óta szerepel az Európai Unió és az Egyesült Államok terroristagyanús szervezeteket felsoroló listáján.

A keddi franciaországi házkutatás célpontjai olyan helyszínek voltak, amelyeket az évek óta tartó megfigyelés és adatgyűjtés nyomán az iráni modzsahedek szervezési központjainak, utánpótlási és műveleti támaszpontjainak tekintenek a francia hatóságok.