Irakgate: lemondott a finn kormányfő

Bejelentette lemondását Anneli Jäätteenmäki finn miniszterelnök szerdán, miután a politikai tisztességét kétségbe vonó vádak miatt a koalíciós partner szociáldemokraták megvonták tőle támogatásukat. Jäätteenmäki titkos információkkal szerzett előnyt és nyerte meg a választásokat a szociáldemokrata Paavo Lipponennel szemben.

A 48 éves centrumpárti Jäätteenmäki szűk három hónapot töltött el Finnország első női kormányfőjeként. Bukását az a vád okozta, hogy egy Finnország iraki politikájáról szóló titkos jegyzőkönyvből szerzett információkat használt fel a választási kampányban elődjével és vetélytársával, a szociáldemokrata Paavo Lipponennel szemben.

Jäätteenmäki, akinek Centumpártja kis különbséggel nyert a márciusi választásokon az addig kormányzó szociáldemokratákkal szemben, azzal indokolta lemondását, hogy túl sokat veszített politikai támogatásából, s így már nem képes hatékonyan érvényesíteni a finnek érdekeit.

A miniszterelnöknőt a törvényhozók előzőleg hosszú órákon át faggatták arról, hogyan jutott a Lipponennel folytatott választási vitákban felhasznált bizalmas külügyminisztériumi iratokhoz. Jäätteenmäki tagadta, hogy titkos dokumentumokat vett igénybe.

A választási kampányban azzal vádolta Lipponent, hogy megváltoztatta a finn semlegességi politikát, mert olyan benyomást keltett az amerikai vezetőkben, mintha Finnország az Irak elleni háborús koalícióval tartana.

Lipponen és a szintén szociáldemokrata Erkki Tuomioja külügyminiszter hevesen cáfolt bármiféle változtatást a finn külpolitikában. Leszögezték, hogy Finnország segíthet az iraki újjáépítésben, de kizártak bármilyen részvételt katonai akcióban.

A finn média által Irakgate-nek elkeresztelt botrány szerdán új fordulatot vett, amikor Jäätteenmäkia parlament plénuma előtt kijelentette, hogy nem törte magát a titkos dokumentumok megszerzéséért. Néhány órával a vita után azonban Miartti Manninen, a külügyekben jelentős hatáskörrel rendelkező Tarja Halonen elnöknő tanácsadója közölte: Jäätteenmäki kérte tőle a dokumentumokat.

Tarja Halonen finn államfő elfogadta a miniszterelnök lemondását, de egyben felkérte őt arra, hogy utódja hivatalba lépéséig ügyvezető kabinet élén lássa el a kormányfői teendőket.