Koszovó: szerb orvosok ENSZ-rendőrökre támadtak

Koszovói szerb orvosok csaptak össze rendőrökkel csütörtökön egy Pristina melletti kórházban. Az incidens a történelmi Rigómező névadó települése, Kosovo Polje kórházában történt, amely eddig a békefenntartó haderő orosz kontingensének ellenőrzése alatt állt.

Csütörtökön az orosz katonák hivatalosan is elhagyták a tartományt - a kórházat is -, s korábbi megállapodásukkal összhangban helyi szerb orvosok vették át tőlük az egészségügyi intézményt és közel harminc beteg ellátását. A belgrádi tömegtájékoztatás szerint az orosz békefenntartók kivonulása után ENSZ-rendőrök és a koszovói rendőrök jelentek meg a kórházban, hogy átvegyék az ellenőrzést az egészségügyi intézmény felett, de a biztonságiak a szerb orvosok heves ellenállásába ütköztek.

A rendőrök könnygázt vetettek be ellenük az épületben, miközben az egyik szobában éppen szült egy asszony. Az összetűzésben megsebesült tíz orvos és a tartományi parlament egyik szerb képviselője, aki kórházi kezelésre szorul sérülései miatt. Az incidens után az intézménynél több száz környékbeli szerb lakos gyűlt össze, mondván, senkinek sem adják át az egyetlen "szerb" kórházat a városban. Az ENSZ-misszió ígéretet tett arra, hogy a rendőrség többet nem próbálkozik a kórház elfoglalásával, s az intézmény sorsáról a jövőben a szerbiai egészségügyi minisztériummal együttműködve döntenek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK