Finnország: pártelnöknek sem kell a volt miniszterelnök

Anneli Jäätteenmäki szerdán lemondott finn miniszterelnök pártvezetői tisztségéről való lemondását támogatta pénteken saját pártja, a Centrumpárt parlamenti frakciója.

A TV4 finn televíziós csatorna gyorskérdésére válaszolva a parlamentben ülő 21 centrumpárti képviselőből 13-an arra szavaztak, hogy Jäätteenmäki távozzon a pártelnöki székből, míg csupán nyolcan biztosították támogatásukról. A politikust 2002-ben választották két évre a párt elnökének. A Centrumpárt következő kongresszusa 2004-ben esedékes, azonban egy különleges pártgyűlést hívhatnak össze, ha az elnök lemond, illetve ha a parlamenti frakció túlnyomó többsége lemondását követeli. Utódjaként mind a párt élén, mind a miniszterelnöki székben a Centrumpárt második emberét, a jelenlegi védelmi minisztert, Matti Vanhanent tartják esélyesnek.

A 48 éves Anneli Jäätteenmäki szerdán azért kérte felmentését, mert a politikai tisztességét kétségbe vonó vádak miatt a koalíciós partner szociáldemokraták megvonták tőle támogatásukat. Jäätteenmäki, aki Finnország első női kormányfője volt, mindössze 63 napig tarthatta meg hivatalát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK