Áttörésként értékelhető az indiai miniszterelnök kínai látogatása a két ország politikai kapcsolataiban. Tíz éve nem látogatott ugyanis a hivatalban lévő indiai miniszterelnök a szomszédos Kínába. A két atomhatalom viszonya korábban rendkívül feszült volt, többek között határviták miatt. Most India bejelentette, hogy Tibetet hivatalosan Kína részének tekinti.

Tíz év után utazott indiai kormányfő Kínába. A hatnapos látogatáson több fontos kérdésről is megegyeztek a két ország vezetői. Többek között szorosabb gazdasági együttműködésről, a két ország közötti vízumkorlátozás enyhítéséről írt alá szerződést kínai útján Atal Behari Vadzspají indiai miniszterelnök, aki több magas rangú kínai vezetővel, így Csiang Cö-min volt államfővel és Ven Csia-pao miniszterelnökkel is találkozott.

A látogatás során két vitatott határ menti terület sorsáról is lényegében megállapodtak az ázsiai nagyhatalmak vezetői. Így India elismerte, hogy Tibetet hivatalosan Kína részének tekintik. Ez a lépés azért is érdekes, mert jelenleg az első számú tibeti vezető, a dalai láma székhelye Indiában található. Ráadásul éppen Tibet miatt keveredett határ menti fegyveres konfliktusba a két ország a hatvanas években.

Az indiai lépést viszonozva Kína is engedett: beleegyezett, hogy a két ország kereskedelmet folytasson a határ menti Szikkim nevű tartományon keresztül. Ez a lépés a BBC szerint az első lépés ahhoz, hogy Kína elismerje, hogy a vitatott hovatartozású terület Indiához tartozik. Egyelőre azonban hivatalosan Kína nem még ismeri el, hogy Szikkim India része.