Bin Ladent dicsőítő könyvet írt a Sakál

Oszama bin Ladent dicsőítő könyvet írt Carlos, az 1970-80-as évek egyik legismertebb terroristája. A Sakál néven is ismert terrorista - aki Párizsban tölti életfogytiglan tartó börtönbüntetését - maga is áttért a mohamedán vallásra. Carlos szerint a terroristák megdöntik "a rothadó demokráciákat és felszabadítják az elnyomott népeket".

Carlos, a világ egyik legismertebb, az 1970-80-as években működő terroristája könyvet írt a nemzetközi terrorizmusról és Oszama bin Ladenről. A Sakál - ez volt a Carlos néven ismertté vált Illich Ramirez Sanchez másik neve - írásában többek között a 2001. szeptember 11-i terrortámadások kitervelőjét, bin Ladent dicsőíti. A könyv árusítása csütörtökön kezdődött a francia fővárosban - írja a BBC.

Carlos könyvét, melynek címe "Forradalmi Iszlám" párizsi börtöncellájában írta. Jelenleg ugyanis életfogytig tartó büntetését tölti a francia főváros egyik börtönében 1997 óta, egy 1975-ben elkövetett hármas gyilkosságért.

A könyv védelmébe veszi az ártatlan emberek ezreit kiírtó nemzetközi terrorizmust és bemutatja annak működési elvét. Könyvében Carlos kijelenti: "mostantól a terrorizmus napi része lesz a rothadó demokráciák életének". A Sakál szerint jelenleg az iszlám az egyetlen erő, amely felszabadíthatja az elnyomott népeket rabszolgaságukból. A könyv a több ezer halálos áldozatot követelő szeptember 11-i terrorakciókat a felszabadulásért vívott harc részének nevezi.

A könyv Carlos gondolataiból, leveleiből, interjúiból áll, melyeket egy francia újságíró, Jean-Michel Vernochet szerkesztett össze. Vernochet maga soha nem találkozott a Sakállal - aki maga is áttért az iszlám vallásra -, a kéziratokat és szövegeket attól a kiadótól kapta, amelyik a könyvet megjelentette.

A francia lapok szerint komoly kérdés, hogyan kerülhettek napvilágra Carlos gondolatai. A Le Monde-nak nyilatkozó szakértők szerint jóval szigorúbban kellene ellenőrizni, hogy mi kerül napvilágra a börtönökből.