Frappáns tervek és kételyek az EU olasz elnökségére

Az európai gazdaság felélénkítését, a határok megerősítését és a bevándorlás szigorúbb ellenőrzését, valamint Európa markánsabb, egységesebb külpolitikai szerepvállalásának biztosítását nevezte a júliusban kezdődő olasz elnökség legfontosabb prioritásainak szerdán Olaszország uniós nagykövete. Umberto Vattani megerősítette, hogy országa mindenképpen szeretné az év végéig lezárni az uniós alkotmányt végső formába öntő kormányközi konferenciát, hogy az alaptörvényt még a 2004-es júniusi európai parlamenti választások előtt alá lehessen írni

Az Európai Politikai Központ nevű brüsszeli kutatóintézet által szervezett beszélgetésen Umberto Vattani, Olaszország állandó képviselője Brüsszelben az alkotmánytervezetről szólva azt mondta, hogy az tulajdonképpen nagyjából jó úgy, ahogy van. Vattani szerint kockázatos lenne a szöveget szentesítő kormányközi konferencián (IGC) újra elkezdeni boncolgatni az érzékeny intézményi-hatalmi kérdéseket, vagy egyáltalán az alkotmány bármely tartalmi elemét, mert egy kérdés újranyitása az egész csomag ízekre szedéséhez vezethet. "Ha egy állam a huszonötből meg akar változtatni csak egy elemet, az biztosan problémákat okozna mindenki másnak, és így tovább" - figyelmeztetett.

Vattani persze azt az olasz államot képviseli, amely a többi nagyhoz hasonlóan (leszámítva Lengyelországot) alapvetően elégedett a Valéry Giscard D’Estaing Konvent-elnök által elkészített szöveggel, és egyáltalán nem áll érdekében érdemi vitába bocsátkozni a június közepére nagy nehezen (és úgy-ahogy) lezárt kérdésekről. A kisebbek tagállamok egy része, Spanyolország, és gyakorlatilag az összes tagjelölt viszont sok pontjával elégedetlen az alaptörvény-tervezetnek (főleg az intézményi részekkel), és komoly "meccsre" számít az IGC-n.

A menetrendről szólva Vattani azt mondta, hogy Róma mindenképpen be akarja fejezni az IGC-t az év végéig, mert legalább négy hónapra van szükség a szöveg „jogi letisztogatásához” és mind a 20 nyelvre való lefordításához. Az alkotmányt viszont legkésőbb 2004 májusában alá kellene írni, hogy a 2004 júniusában megrendezett európai parlamenti választásokon "az európai polgárok már tudják, hogy milyen Európában fognak élni". Az IGC októberben kezdődhet majd el. (Érdekesség, hogy az amszterdami szerződéshez elvezető kormányközi konferencia is olasz elnökség alatt kezdődött meg, 1996-ban.)

Forrás: Bruxinfo - Brüsszel

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK