Románia kivár az amerikai katonákat védő egyezmény ratifikálásával

Románia mindaddig nem ratifikálja az amerikai állampolgárokat a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) eljárásai alól mentesítő egyezményt, amíg az Európai Unió és az Egyesült Államok nem jut kompromisszumos megoldásra az ügyben - közölte csütörtökön a bukaresti külügyminiszter.

Románia elsőként írt alá kétoldalú megállapodást Washingtonnal arról, hogy nem adja ki az újonnan létrehozott hágai székhelyű büntetőbíróságnak a területén tartózkodó amerikai állampolgárokat. A balkáni ország, amely 2007-ig szeretne csatlakozni az Európai Unióhoz, azóta szembesült a büntetőbíróságot határozottan támogató EU bírálatával.

"Románia addig nem fogja ratifikálni a megállapodást, amíg nem születik valamilyen megoldás" - mondta Mircea Geoana román külügyminiszter újságírók előtt. Az ICC - nemzetközi joghézagot pótolva - egyének ellen járhat el, olyan személyek esetében, akiket háborús bűncselekményekkel, népirtással, az emberi jogok tömeges megsértésével vádolnak, saját országuk azonban nem tudja vagy nem akarja felelősségre vonni őket.

Szeptemberben az EU hozzájárult ahhoz, hogy mentesíti a perbe fogás alól a szolgálatot teljesítő amerikai katonákat és kormányzati személyiségeket, feltéve, hogy Washington garantálja: az Egyesült Államokban eljárnak a jogsértő amerikai állampolgárok ellen.

Az Egyesült Államok és az EU vitája nehéz választásra kényszeríti az európai országokat: vagy kárt okoznak az unióhoz fűződő kapcsolataiknak, vagy az amerikai katonai támogatás elvesztését kockáztatják.

A NATO-csatlakozásra törekvő Macedónia több hónapon át tartó washingtoni nyomás alatt meghajolva éppen csütörtökön határozott úgy - részben a román, albán és bosznia-hercegovinai példát követve - , hogy nem ad ki területén tartózkodó amerikai állampolgárt a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságnak.