Koalíciós feszültség Szlovákiában a státustörvény miatt

"Lesújtó a véleményem" - jelentette ki Bugár Béla a magyar kedvezménytörvény elleni szlovák kormánynyilatkozatról. A csütörtöki nyilatkozatban a szlovák kormány lényegében megtiltotta a törvény alkalmazását az ország területén és elev elzárkózott a végrehajtásról szóló tárgyalásoktól.

 

A Mikulás Dzurinda kormányához tartozó Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke, a szlovák parlament alelnöke pénteken a pozsonyi Új Szónak nyilatkozva arra emlékeztetett, hogy tavaly februárban a szlovák parlament már elfogadott egy, az eredeti kedvezménytörvény ellen szóló nyilatkozatot.

Ebben elég erős szavakat használva kinyilvánította, hogy nem ért egyet a törvénnyel. Ez a dokumentum azonban a csütörtökön kiadott kormánynyilatkozattal szemben nem tartalmaz olyan kitételt, hogy a magyar jogszabály "diszkriminációt tesz lehetővé" mondta.

Bugár nem érti, miért sarkítottabb a kormánynyilatkozat, mint a korábbi parlamenti dokumentum. Feltételezi azonban, hogy "valakik" abban versenyeznek, "vajon ki a nagyobb szlovák, ki pedig kevésbé az" - utalt a politikus a háttérben munkáló lehetséges indítékokra. Ennek esetleges következményeiről szólva Bugár kijelentette: "Ez rávetheti árnyékát a kormánykoalíció stabilitására és az együttműködésre."

Figyelmet érdemlő véleményt mondott a kormánykoalíció stabilitásáról a Národná Obroda című lap kérdéseire válaszolva Rastislav Tóth szlovák politológus. "Az MKP eddig nem adta jelét annak, hogy valóban ki akarna lépni a koalícióból. Mi több: Mikulás Dzurinda legfőbb támogatója nyilvánvalóan épp az MKP." Tóth okfejtése szerint Dzurindát egyedül az MKP tudja megtartani és egyedül azzal, hogy a magyar párt a kormányban marad. "Ez ugyanis közlekedőedény: ha az MKP kilép, Dzurinda megbukik" - véli a szlovák politológus. A miniszterelnök kedvezménytörvény elleni retorikája inkább csak a szlovák választóknak, közülük is elsősorban azoknak a hazafiaskodó rétegeknek szól, akik korábban a nacionalista Szlovák Nemzeti Pártra (SNS), később pedig Vladimír Meciarra szavaztak. Tóth szerint Dzurinda most ezeket szeretné meghódítani.

Dzurinda magatartásának másik oka Rastislav Tóth szerint abból is eredhet, hogy a szlovák kormányfő látja: "A magyar kormány nem igazán az EU kedve szerint való kormány, és elképzelhető, hogy valamiféle tömb alakul ki ellene. Ez nyilván nem olyan erős tömb lesz, mint amilyen az előző osztrák kormány elleni volt, de nem lesznek túlságosan jó barátok. Ezért elképzelhető, hogy a szlovák kormány nem tesz egyebet, mint hogy az európai álláspont szellemében jár el" - fogalmazott okfejtésében a szlovák politológus.

KAPCSOLÓDÓ CIKK