A szaúdi hatóságok őrizetbe vették a májusi rijádi merényletek feltételezett értelmi szerzőjét. Az még nem tisztázódott, hogy a terrorista önként adta-e fel magát, vagy nyomozás alapján fogták el.

Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetségéhez közel álló forrás csütörtökön közölte, hogy Ali Abdul Rahman al-Gamdi (úgy is mint Abu Bakr al-Azdi) megadta magát a szaúdi hatóságoknak. Egy amerikai tisztségviselő viszont azt nyilatkozta, hogy az al-Kaida szaúdi bázisú vezető ügynökét elfogták.

Május 12-én öngyilkos merénylők autóbombákkal robbantottak fel három, nyugatiak lakta rijádi lakókomplexum több épületét, 25 embert, köztük 8 amerikait rántva magukkal a halálba.

A 30 év körüli al-Gamdit amerikai célpontok elleni akciók megtervezésével gyanúsítják a sivatagi királyságban és talán másutt is. Al-Gamdi harcolt az afganisztáni frontvonalban, és valószínűleg jelen volt a Tora Bora-i csata elején, de még a térség amerikai nehézbombázása előtt elmenekült - jelezte egy amerikai tisztségviselő.

Al-Gamdit az al-Kaida kulcsfiguráihoz kötötték, köztük Halid Sejk Mohamedhez, akit a 2001. szeptember 11-i terrortámadások kitervelésével gyanúsítanak.