Az olasz elnökség sajtóvisszhangja

A nemzetközi sajtó igen eltérően ítéli meg Silvio Berlusconi olasz miniszterelnököt és várható szerepét az Európai Unió soros elnöksége élén: a Libération című francia napilap egyenesen Európára leselkedő veszélynek nevezi őt, a Le Figaro szerint az elkövetkezendő hat hónap tesztként fogható fel Berlusconi számára, a The Times című brit újság szerint viszont  a most kezdődő olasz elnökség sem lesz rosszabb a többinél.

Az olasz kormányfőt a legszigorúbban a baloldali liberális Libération ítélte meg, amely szerint "Berlusconi veszélyt jelent az (európai uniós) politika integritására. Európa alkotmányának éppen az lenne az értelme, hogy útját állja az olyan személyeknek, mint amilyen Berlusconi. Az európai elnök veszélyt jelent Európára is" - tette hozzá a francia újság.

A konzervatív Le Figaro tesztnek nevezi az olasz EU-elnökséget Berlusconi számára. "A következő hat hónapban Európának mindenekelőtt az Egyesült Államokhoz fűződő, az iraki válságban kárt szenvedett kapcsolatán kell javítania... (Berlusconi) atlantista beállítottságát, amelyet ellenfelei gyakran szemére vetnek, most világosan és egyértelműen Európa szolgálatába állíthatja. Egyébként ez nem is lesz egyszerű feladat. Imázsa olyan rossz Európában, hogy egyetlen hibás lépését sem fogják megbocsátani. Silvio Berlusconinak az EU-elnökség valódi próbatétel lesz" - olvasható a francia napilapban.

A The Times úgy véli, hogy Berlusconi elnöksége sem lesz rosszabb a többiekénél. "Szenvedélyesen kiáll egy 'nagy Európa,' mellett, és eltökélt szándéka, hogy a bővítést sikerre vigye, amelyre tovább lehet építeni... Mint minden politikus, aki beleunt a hazai realitásokba, saját pozícióját és Olaszország szerepét a nemzetközi színtéren akarja megerősíteni. Otthon folytatott küzdelme nem emésztheti fel minden energiáját. Ez Európának is érdeke" - hangsúlyozta a londoni újság.

Az El País című spanyol napilap tehertételként festi le Berlusconi EU-elnökségét. "Félő, hogy az olasz belpolitika ront az európai soros elnökség hitelén, egyúttal megterheli a Berlusconi és lehetséges vetélytársa, az Európai Bizottság elnöki tisztségét betöltő - szintén olasz - Romano Prodi közötti feszültség, aki ismét egyre többet gondol olaszországi jövőjére, mint európai jelenére" - írta a madridi baloldali liberális újság.

A Le Soir című brüsszeli napilap úgy értékeli, hogy Berlusconi egyenesen megmérgezheti az EU-elnökséget. Röviden utalt az olasz kormányfő bűnlajstromára: "ott vannak a személyes támadások Romano Prodi ellen és az óhaj, hogy (a Prodi-féle) Európai Bizottság teljesen eltűnjön. Ott a szándék, hogy az Európai Unió Izraellel, Ukrajnával, Fehéroroszországgal és Oroszországgal bővüljön. Mindezt úgy, hogy említés se történjen a mezőgazdaság és energetika terén megnyilvánuló blokádfenyegetésekről - tehát azt kockáztatva, hogy mindez megmérgezi az egész olasz elnökséget" - fejtegette a belga újság.

A milánói Corriere della Sera című független napilap szerint senki nem akar harcolni Berlusconi ellen. "Úgy méretik és ítéltetik majd meg, mint az egyezségek szervezője, közvetítő, és javaslatok türelmes szerzője, aki az EU jövőjének hasznára válik. Az utóbbi hónapok viszálykodása után senki sem érdekelt abban, hogy az olasz miniszterelnök elleni harccá változtassa a következő hat hónapot" - vélekedett az olasz lap.

A Vremja MN című orosz újság azt emelte ki, hogy Berlusconi számos európai számára túlságosan Amerika-barát. "Sok európai legfőbb kifogása az olasz kormányfővel szemben az, hogy túl közel áll az ,'amerikai testvérhez,', George W. Bushhoz, és hogy Róma a legutóbbi időkben Bush útmutatásai alapján cselekszik." A moszkvai újság úgy vélte: "arra lehet számítani, hogy Róma és Washington között még szorosabbra fonódik a kapcsolat". A franciák és a németek megítélése szerint Róma, Madrid és London egyre fokozódó igazodása Washingtonhoz "nem mozdítja elő az egységes Európáért indított alkotmányozási folyamatot" - tette hozzá az orosz lap.