Bérgyilkos buktatta le a cseh tisztviselőt

Nyolc év börtönbüntetésre ítélték nem jogerősen Karel Srbát, a cseh külügyminiszter volt titkárát. Srba az ítélet szerint bérgyilkost fogadott, hogy megölessen egy oknyomozó újságírót, aki korrupciós ügyeiről készült cikket írni. A bérgyilkos azonban nem robbantott, inkább kitálalt a rendőröknek.

Nyolc év börtönbüntetést kapott Karel Srba, a cseh külügyminiszter személyi titkára - jelentette a BBC. Az ítélet nem jogerős, Srba fellebbezett, ugyanis ártatlannak vallotta magát. A bíróság azonban megállapította az ítéletben, hogy a volt titkár bérgyilkost fogadott és meg akart öletni egy újságírót, Sabina Slonkovát, aki bizonyítékokat gyűjtött ellene egy gyanús ingatlanügy kapcsán.

A vád legfőbb bizonyítéka annak a bérgyilkosjelöltnek a vallomása volt, akit Srba megbízott azzal, hogy robbantsa fel Slonkovát. A férfi azonban meggondolta magát, és ahelyett, hogy végzett volna Slonkovával, a rendőrségre ment, és feladta megbízóját.

A bérgyilkossággal megbízott férfit a cseh alvilágban korábban csak Citromként emlegették. Mielőtt Srba megbízta volna azzal, hogy Semtexszel robbantsa fel az oknyomozó újságírót autójával együtt, pitiáner tolvajként ismerték Prágában. Citromot még két másik tolvaj segítette volna a tervek szerint abban, hogy eltegyék láb alól Slonkovát.

Miután Citrom kitáltalt a rendőröknek, házkutatást tartottak Srba házban. A házkutatás során találtak egy, az újságírót ábárzoló fényképet, amelyre rá volt firkálva a "likvidálni" szó. Emellett két pisztolyt és egymillió dollár készpénzt is találtak az egykori titkárnál.

A botrány tavaly augusztusban pattant ki. Az ügy miatt Srba egykori főnökét, Jan Kavan korábbi külügyminisztert - aki a botrány kipattanásakor az ENSZ közgyűlésének elnöke volt - személyesen Vacláv Havel akkori államfő szólította fel lemondásra. Kavan azonban nem tett eleget az elnök felszólításának. Szerinte ugyanis az egész történet hihetetlen.

Mivel Slonkova cikke időközben megjelent Srba korrupciógyanús ügyleteiről, több vizsgálatot is elrendeltek a cseh külügyminisztériumban. A vizsgálatok során kiderült, hogy Srba a katonai elhárításnak is dolgozott. Emiatt felmentették az elhárítás vezetőjét.