Pozitívan értékelik a Saron-Abbász találkozót

Mindkét oldalon pozitívnak minősítették kedden Ariel Saron izraeli és Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök találkozóját. Mindkét fél komoly hajlandóságot mutat lépéseket tenni a béke irányába.

A jeruzsálemi megbeszélést követően Saron szóvivője, Raanan Giszin bátorítónak nevezte, hogy a találkozón építő módon tudtak olyan kérdéseket megvitatni, amelyek később vitára adhattak volna okot.

Nabíl Amr palesztin tájékoztatási miniszter ugyancsak a vitás kérdések megoldásának elősegítésével foglalkozó közös munkabizottságok felállításának elhatározását emelte ki a megbeszélés eredményei közül. A megbeszélés után palesztin forrásból közölték, hogy a két miniszterelnök a jövő héten újra találkozik. Izraeli illetékesek nem cáfolták a bejelentést.

A találkozón Saron felajánlotta, hogy Jasszer Arafat palesztin vezető Gázába költözzön, de az elnök teljes mozgásszabadságát Izrael nem kívánja visszaadni. Egy izraeli illetékes később hozzátette, nincs szó arról, hogy lehetővé teszik Arafatnak a két palesztin terület, a Gázai övezet és a Jordán nyugati partja közti ingázást, csupán azt, hogy székhelyét Gázába tegye át. Abbász azt kérte, hogy Arafat mozgása elől minden akadályt hárítsanak el.

A megbeszélésen tárgyaltakkal kapcsolatban még a találkozó előtt tartottak sajtótájékoztatót. Ezen Saron úgy vélekedett, hogy a két nép jobb jövőjének lehetősége "ma nagyobb, mint a múltban volt". A béke azonban mindaddig nem lehetséges, amíg folytatódik a "palesztin terror", azaz az öngyilkos merényletek. Abbász kijelentette: a palesztinok véget akarnak vetni az Izraellel fennálló konfliktusnak. Az ehhez vezető utat szerinte csakis a párbeszéd és a tárgyalások jelenthetik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK