Veszélyben a fegyverszünet Izraelben

Alig lépett életbe, máris megsértették a tűszünetet Izraelben, ugyanis két ember is meghalt a fegyvernyugvás vasárnapi kihirdetése óta. A hétfőn Dzseninnél lelőtt bolgár útépítő és a kedd reggel Túlkarmban megölt palesztin halála várhatóan rányomja a bélyegét a palesztin és az izraeli miniszterelnök keddi találkozójára, és azokra a megbeszélésekre is, amelyeken Betlehem tervezett szerdai kiürítéséről esik majd szó. Ugyancsak feszültségeket kelt egy názáreti mecset lerombolása.

Kedden találkozik egymással Mahmud Abbasz palesztin és Ariel Saron izraeli miniszterelnök, hogy a közel-keleti béke megteremtését célzó útiterv végrehajtásának további részleteiről egyeztessenek. A találkozót azonban beárnyékolhatja, hogy a meghirdetett tűzszünet ellenére több lövöldözés is volt a megszállt területeken. Legutóbb izraeli katonák lőttek le egy palesztint kedden reggel, mivel fegyverrel támadt egy ellenőrzőpontra Tulkarm közelében. Hétfőn Dzseninnél lőttek le palesztinok egy útépítő munkást.

Ugyancsak feszültségeket kelt egy názáreti mecset lerombolása, amelyet kedd reggel végeztek el az izraeli belügyminisztérium  bontó egységei a rendőrség segítségével. Az egy korábbi bírósági határozat szerint engedély nélkül épített félig kész mecset megsemmisítése miatt lázongásokra számítanak a környéken. A bontás kezdetekor legalább száz tiltakozó muzulmánt távolítottak el a rendőrök, akik hét palesztint őrizetbe is vettek.

Nem minden palesztin szervezet vállalt fegyvernyugvást

A jelentősebb palesztin fegyveres szervezetek vasárnap hirdettek tűszünetet, a béketervnek megfelelően. Három hónapos fegyvernyugvást ígért így a Hamasz és az Iszlám Dzsihád, hat hónaposat pedig a Jasszer Arafathoz közel álló Fatah.

Ellentmondó hírek érkeznek ugyanakkor arról, hogy a Fatahhoz tartozó al-Aksza Mártírjainak Brigádjai csatlakozik-e a tűzszünethez. Ugyan a szervezet gázai vezetése hétfőn beleegyezett a fegyvernyugvásba, dzsenini szárnya további harcot ígért. Ők vállalták magukra a felelősséget a tűzszünet első megsértéséért, amikor egy bolgár útépítőmunkást lőttek le Dzsenin közelében hétfőn.

Nem csatlakozott a tűzszünethez a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű szervezet.

Izraeli kivonulás: csalódott palesztinok

Izrael ugyanakkor már megkezdte az amerikaiak által szorgalmazott útiterv rá eső részének teljesítését, így kivonult a Gázai övezet északi részéről, és várhatóan szerdán Betlehemet is elhagyják az izraeli hadsereg egységei. Erről kedden tárgyalnak egymással a felek. A kiürített területeken a palesztin hatóság veszi át az ellenőrzést.

Az izraeli kivonulást azonban nem követte a palesztinok felhőtlen öröme. A vasárnap a három fő palesztin szervezet tűszüneti ígérete után kiürített Bét-Hanunba visszatérő helyiek zászlós menete zavarodottságba és elkeseredésbe torkollott, amikor meglátták a hosszú ideig megszállt területen végzett pusztítást. Lerombolt és megrongált házak, feltúrt utak, kidöntött fák fogadták a visszatelepülőket - írja a Jerusalem Post izraeli lap internetes kiadása.

KAPCSOLÓDÓ CIKK