Belgrád: továbbra is érvényes Thaqi körözése

A magyar és a nemzetközi diplomácia gyors kapcsolatfelvétele és együttműködése révén tudott Budapestről Párizsba utazni Hasim Thaqi koszovói diplomata, aki továbbra is szerepel az Interpol nemzetközi körözési listáján - értesült külügyi és belügyi forrásokból szerdán az MTI. A belgrádi lapok azért bírálják a magyarokat, mert elengedték Thaqit, a koszovóiak pedig azért, mert feltartóztatták. 

A koszovói diplomata hétfőn 16 óra 38 perckor érkezett Pristinából Ferihegyre és 19 óra 49 perckor szállt fel a menetrend szerinti Malév-gépre Párizs felé. Hasim Thaqi az ENSZ által kiállított érvényes utazási igazolvánnyal hontalanként igazolta magát a magyar határőrségnél. Miután neve szerepelt a körözöttek listáján, ezért a határőr - kötelességét teljesítve - félreállította a diplomatát, és felvette a kapcsolatot az Interpol magyar nemzeti irodájával, amely jelezte a történteket a körözést elrendelő szerb-montenegrói hatóságnak.

Ezután diplomáciai tárgyalások folytak az ENSZ koszovói megbízottja, a koszovói, a szerb és a magyar hatóságok között, majd - az eddigi információk szerint - szóban levették a nemzetközi körözési listáról a koszovói politikust. Erről értesítést kapott az Interpol magyar nemzeti irodája, és azon keresztül a határőrség, amely engedte továbbutazni Hasim Thaqit.

Az MTI ugyanakkor belgrádi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Thaqi még július 2-án, azaz az incidens után egy nappal, is rajta volt az Interpol nemzetközi körözési listáján.  Ezért ha a koszovói diplomata visszafelé megint Budapestet érinti, akkor a hatóságoknak fel kell őt tartóztatniuk.

Thaqi nemzetközi körözését 1999-ben rendelték el, azt követően, hogy a politikust a pristinai bíróság 1997-ben 10 évre elítélte terrorcselekmények előkészítése miatt. Hasim Thaqi a Koszovói Felszabadítási Szervezet (UCK) egykori politikai vezetője volt. A hágai törvényszék korábban vizsgálta a szervezet által elkövetett háborús bűnöket, amely szerint sok tucat koszovói szerb haláláért felelelős az UCK.

Előző
  • 1
  • 2
Következő