Új fizetőeszköze van szerdától Szerbiának. A délszláv államunió nagyobbik köztársaságában eddig a jugoszláv dinár volt forgalomban, ezt ezentúl a szerb dinár váltja fel.

Dinár lesz ezentúl is Szerbia fizetőeszköze, csak éppen a címleteken már nem Jugoszlávia jegybankja, hanem a Szerbia jegybankja felirat lesz látható - jelentette be szerdán Mladjan Dinkic jegybankelnök. Dinkic szerint azért a szerdai napot választották az új fizetőeszköz kibocsátásának kezdetéül, mert 1884-ben ezen a napon jelent meg az első szerbiai pénz, a százdináros. Szerdától egészen a jövő év végéig az eddigi jugoszláv dinárt folyamatosan fel fogja váltani a szerb dinár.

A Jugoszláv Szövetségi Köztársaságot jogilag az idén február 4-én alakították át Szerbia és Montenegró államközösségévé. A jugoszláv jegybankból szerb jegybank lett - az államközösségnek nincs közös központi bankja -, és Dinkic maradt a pénzintézet élén.

A jegybankelnök már Jugoszlávia megszűnése után egy héttel bejelentette, hogy Szerbiának új fizetőeszköze lesz. A jugoszláv dinár azonban nem változhatott Szerbia és Montenegró dinárjává, mivel a kisebbik köztársaságban az euró a hivatalos fizetőeszköz.

Több javaslat is felmerült, hogy mi legyen Szerbia új pénzneme, és noha leginkább a szerb dinárt emlegették, felmerült a "szerb monéta" elnevezés is. Maradt végül a már megszokott dinár név, csak még azt nem tudni, hogy az árfolyamtáblázatokon "sed" vagy "srd" lesz-e a rövidítése.