Silvio Berlusconi olasz kormányfő nem kis felzúdulást okozott szerdán Strasbourgban az Európai Parlament ülésén elhangzott felszólalásában, amikor az őt bíráló egyik német szociáldemokrata képviselőnek azt ajánlotta: vállalja el egy náci koncentrációs táborról készülő filmben egy kápó szerepét.

Az olasz miniszterelnök azután támadt neki Martin Schulznak, hogy a német politikus szerint nem összeegyeztethető Berlusconi politikai hivatala a médiában való érdekeltségeivel. Berlusconi erre azzal válaszolt, hogy szerinte Schulz tökéletesen megfelelne a náci tábor kápójának szerepére.

Berlusconi kijelentése rögtön tiltakozásokat váltott ki a strasbourgi parlamentben. Pat Cox, az EP elnöke kijelentette: az olasz kormányfő, aki kedd óta az Európai Unió soros elnökségét betöltő Olaszország miniszterelnöke, "az elemi udvariasság szabályainak áthágását engedte meg magának", majd megadta a szót Schulznak. Schulz szerint Berlusconi megengedhetetlen módon vesztette el hidegvérét, de az olasz kormányfő kijelentésének alapjairól nem kezdett vitát "a nácizmus áldozatai iránti tiszteletből". A német politikus válaszát hosszú tapssal fogadták az európai baloldali képviselők.

Berlusconi, bár ismét szót kapott, nem volt hajlandó bocsánatot kérni, azt állítva, hogy Schulz kijelentései "személyében sértették meg". Ezt követően az Európai Parlament elnöke felfüggesztette az ülést. Berlusconi az ülés utáni sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy csak "tréfának" szánta válaszát Schulz megjegyzésére és továbbra is elutasította, hogy bocsánatot kérjen.

Még a koncentrációs táborral kapcsolatos megjegyzés előtt Monica Frassoni zöld politikus Attila hun vezérhez hasonlította Silvio Berlusconit, akinek barbár hordái a Kr. utáni V. században leigázták Európát, nem törődve annak törvényeivel. "Sok embert aggaszt az Ön színrelépése, attól tartva, hogy Ön Európa Attilája" - mondta.