Vukovár: szerb nemzetiségű fiút zártak ki az emléktornáról

Szerb nemzetisége miatt kizártak egy 14 éves fiút a Vukovár védelmezői emlékére tartott ifjúsági labdarúgó tornán való részvételről. A horvát miniszterelnök szégyenteljesnek nevezte a szervezők eljárását.

A hét végén Vukováron tartott tornát hagyományosan évente rendezik hét kelet-horvátországi ifjúsági csapat részvételével az 1991-es szerb-horvát háború során Vukovár védelmében elesett horvát katonák emlékére.

A fiú az előző években már játszott a Vukovár 91 elnevezésű ifjúsági tornán, most azonban a szervezők a kizárása mellett döntöttek. A szervező bizottság egyik tagja a döntést védelmébe véve azt hangoztatta, hogy a tornát csak horvát gyermekek számára rendezik.

Élesen elítélte a vukovári torna szervezőinek eljárását szerdán Ivica Racan horvát miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy az etnikai türelmetlenségnek ez a megnyilvánulása megengedhetetlen Horvátországban.

- Megértjük, hogy a vukováriak a háború alatt elszenvedett sérelmei még frissek, de a szervezőknek az az eljárása, hogy eltiltanak a játéktól egy ártatlan gyermeket, megbocsáthatatlan és szégyenteljes - tette hozzá a horvát miniszterelnök.