Szerdán kivonult Betlehemből az izraeli hadsereg, az útitervnek nevezett béketerv előírásainak megfelelően. Az erőszakos cselekmények azonban tovább folytatódtak. A kivonulást követően szerdán palesztinok egy zsidó települést lőttek a Gázai övezetben, csütörtökön pedig az izraeli hadsereg egy palesztint lőtt le Túlkarm közelében. Hétfő és kedd után csütörtökön már a harmadik ember halt meg annak ellenére, hogy vasárnaptól hivatalosan is tűzszünet van.

Az izraeli hadsereg csütörtök reggel lelőtt egy palesztint Kalkilíjában, a Jordán folyó nyugati partján. A fegyveres férfi izraeli közlés szerint az al-Aksza Mártírjainak Brigádja nevű szervezet tagja volt, és éppen menekülni próbált, amikor lelőtték. Szerda este ugyanakkor palesztin részről is megsértették a vasárnap több szervezet által is kihirdetett fegyverszünetet. A Gázai övezetben palesztinok gránátvetőkkel lőttek egy zsidó telepet, itt legalább hárman megsérültek.

Az újabb erőszakos cselekmények nem sokkal azután történtek, hogy az izraeli hadsereg kivonult Betlehemből, a közel-keleti béketerv értelmében.

Hosszas előkészületek után a béketerv végrehajtása a palesztin fegyveres szervezetek fegyverszüneti ígéretével, és az izraeli hadsereg Gázai övezet szakaszos elhagyásával vette kezdetét vasárnap. A békefolyamatot azonban erőszakos cselekmények kísérik mindkét fél részéről. A csütörtöki eset előtt hétfőn az al-Aksza fegyveresi lőttek le egy bolgár útépítőt Dzsenin közelében, kedden pedig az izraeli hadsereg ölt meg egy fegyveres palesztint Túlkarm mellett.

Az amerikaiak által is szorgalmazott útitervként is ismert tervezet értelmében Izrael vállalta, hogy kivonul a megszállt területekről, míg a palesztinok az erőszakos cselekmények beszüntetését ígérték. Ennek értelmében még vasárnap fegyvernyugvást ígért a három legnagyobb palesztin fegyveres szervezet. A Hamász, az Iszlám Dzsihád és a Fatah. Az al-Aksza gázai frakciójának vezetői szintén tűzszünetet ígértek, ám a szervezet más egységei kitartanak az izraeliek elleni harc folytatása mellett, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért szervezettel együtt.