Koszovó aggódik Thaqi magyar incidense miatt

Aggodalmát fejezte a koszovói kormány amiatt, hogy a magyar hatóságok feltartóztatták a Ferihegyi repülőtéren Hasim Thaqi koszovói albán politikust.

A tartományi kormány szerint a Thaqival történt incidens károsan hat azokra a törekvésekre, amelyek a térségbeli béke, a stabilitás megteremtésére és a feszültség csökkentésére irányulnak. Bajram Rexhepi kormányfő szerint a jelenlegi szerbiai intézmények még mindig rabjai annak a vészes politikának, amely ellen a nemzetközi közösség is harcolt. Ennek a politikának a folytatása megnehezíti a párbeszédet Belgrád és Pristina között, és fokozza a feszültségeket Koszovó és Szerbia között - hangoztatta a miniszterelnök a kormány ülésén.

Thaqit hétfőn a Ferihegyi repülőtéren néhány órára tartóztatták fel Interpol-körözés alapján, majd miután kiderült, hogy a Belgrád visszavonta a körözést, hagyták továbbrepülni Párizsba. Belgrád szerint viszont ma is érvényben van az elfogatóparancs: 1997-ben terrorizmus miatt, 1999-ben pedig népirtás gyanújával adtak ki nemzetközi körözést Thaqi ellen.

Vladan Batic szerb igazságügyi miniszter a csütörtöki belgrádi Vecernje Novosti című lappal közli, hogy a szerb hatóságok több mint 40 ezer oldalnyi bizonyítékot adtak át a hágai Nemzetközi Törvényszéknek Thaqi bűnösségéről. A dossziék két éve Carla Del Ponte hágai főügyész asztalán fekszenek, s az ügy egy helyben topog, mert a főügyész az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) parancsnokai közötti megbeszélésekről készült feljegyzéseket követeli, másrészt pedig azért, mert az albán tanúk nem mernek vallomást tenni Thaqi ellen. Batic szerint Hága nem emelt vádat az albán politikus ellen, de folyamatban van a nyomozás.

Batic szerint a magyar hatóságok csakis politikai indítékok miatt engedhették szabadon Thaqit, s nyilvánvaló, hogy ezért közbenjártak egyes külföldi politikusok, közöttük Michael Steiner, a koszovói ENSZ-igazgatás (UNMIK) vezetője.     Kakuk György UNMIK-szóvivő az MTI-nek nyilatkozva megerősítette, hogy "legmagasabb szintű együttműködés volt" az UNMIK és a magyar kormány között a Thaqi-ügy tisztázása végett: Michael Steiner kapcsolatba lépett a magyar külügyminisztériummal, s rendőrségi vonalon Stefan Feller, az UNMIK-rendőrség parancsnoka is közreműködött.

Kakuk szerint a Thaqival történtek, illetve a kemény belgrádi reagálások miatt valóban nehézségek elé néz a belgrádi-pristinai párbeszéd. A szóvivő szerint Thaqi feltartóztatása nagy felzúdulást keltett koszovói albán politikai körökben. Nehéz megítélni, hogy Thaqi esetleges letartóztatásának milyen következményei lettek volna Koszovóra nézve, eltérőek erről a vélemények, de - jegyzi meg Kakuk - vannak közöttük olyanok is, amelyek szerint nem történt volna semmi a felháborodáson kívül.

KAPCSOLÓDÓ CIKK