Gerhard Schröder német kancellár csütörtökön a berlini Szövetségi Gyűlésben (Bundestag) "elfogadhatatlan kisiklásnak" nevezte Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök előző nap Strasbourgban elhangzott kijelentéseit. Az olasz kormányfő közölte, hogy telefonon személyesen tárgyal Schröderrel. Berslusconit magához kérette Ciampi olasz elnök is.

Berlusconi, az EU-elnökséget július elsejétől fél évig ellátó Olaszország kormányfője Martin Schulz német szociáldemokrata képviselőnek, a honatya bíráló szavai után, felajánlotta hogy játssza el a kápó szerepét egy Olaszországban most készülő, koncentrációs táborokról szóló filmben. A felzúdulást kiváltó közjáték kölcsönös diplomáciai magyarázatkéréseket vont maga után.

Schröder most bocsánatkérésre szólította fel Berlusconit. Wolfgang Thierse, a Bundestag elnöke csütörtökön az ARD televíziós állomáson "durva melléfogásnak" minősítette Berlusconi fellépését. Thierse szerint semelyik demokratikus politikus sem gázolhat bele egy másik becsületébe náci összevetéssel. A Bundestag elnöke arra szólította fel Berlusconit, hogy kérjen bocsánatot a német képviselőtől. Schröder csütörtöki kormánynyilatkozatában főleg gazdasági kérdésekkel foglalkozott, s felszólította az ellenzéket, hogy működjön együtt a reformok megvalósításában.

A német parlament csütörtöki munkanapját Berlinben szokatlan közjátékok zavarták meg. Két közbekiabálót is ki kellett vezetni a vendégek számára fenntartott tribünről. Az első közbekiabáló röplapokat is szórt, miközben Schröder beszélt.