Berlusconi botrányos kijelentései

Az Európai Parlamentben botrányt okozott az olasz miniszterelnök, amikor náci poénnal sértegetett egy német baloldali képviselőt. Berlusconi azzal védekezett, hogy csak ironikus akart lenni, és nem volt hajlandó visszavonni megjegyzését. Az olasz milliárdos vállalkozó-politikus nem először okozott botrányt másokat sértő, magát pedig dicsőítő kijelentéseivel. A BBC válogatott a legemlékezetesebbek közül:

A 2001. szeptember 11-i terrortámadás után:

"Tudatában kell lennünk civilizációnk felsőbbrendűségének, annak a rendszernek, amely garantálja a jólétet és az emberi jogokat és amely - ellentétben az iszlám országokkal - tiszteletben tartja a vallási és politikai jogokat, egy rendszer, amelynek értékei között szerepel a külöbözőségek elfogadása, a tolerancia..."

"A Nyugat folytatni fogja hódítását, akkar is, ha ez összeütközéshez vezet más civilizációkkal, például az iszlámmal, amely ugyanott tart, mint 1400 évvel ezelőtt"

Amikor világszerte elítélték a fenti gondolatokat, így reagált:

"Megpróbáltak belekötni egyetlen szóba, amit kiemeltek a szövegösszefüggésből."

"Nem mondtam semmit az iszlám civilizáció ellen. Csak a baloldali sajtó néhány tagja munkálkodik azon, hogy lerontsa a megítélésem és tönkretegye régóta fenálló kapcsolataimat az arabokkal és muszlimokkal."

Anders Fogh-Rasmussen dán miniszterelnökről:

"Azt hiszem, be kellene mutatnom a feleségemnek, mert jobban néz ki, mint Cacciari" (Massimo Cacciari Velence volt polgármestere, akit hírbe hoztak Berlusconi feleségével.)

Berlusconi önmagáról:

"A legjobb politikai vezető Európában és a világon."

"Nincs senki a világ porondján, aki versenyre kelhetne velem."

"Az Olaszország iránti szeretem miatt éreztem úgy, hogy meg kell mentenem a baloldaltól."

"A megfelelő ember a megfelelő állásban."

"Nem a hatalomvágy miatt akartam miniszterelnök lenni. A világon mindenütt vannak házaim, óriási hajóim..., gyönyörű repülőgépeim, szép feleségem, csodálatos családom... én áldozatot hozok."

Berlusconi vicce az AIDS-ről:

"Egy AIDS-beteg megkérdezi az orvosától, hogy várhatóan segít-e a homok-kúra. Nem - feleli az orvos -, de legalább hozzászokik, hogy milyen a föld alatt.

Válasz a vicc miatti kritikákra:

"Teljesen elvesztették a fejüket. Túlmennek minden határom. Azt hiszem, homok-kúrára van szükségük."

Peréről, amelyben azzal vádolják, hogy korrupt módon védte meg üzletét, amelyben elhappolt egy állami vállalatot a rivális üzletember elől:

"Azt gondoltam és azt hiszem ma is, hogy Berlusconit, a polgárt áldani kellene, amiért megmentette az államot a kifosztástól. A jó polgárság aranyérmét vártam azért, amiért 2 milliárd líráját védtem meg az államnak."

Arról, hogy milyen érdekellentét állhat fenn a miniszterelnöki funkció és a legnagyobb vállalkozó és médiatulajdonos szerepe között:

"Ha mindenki érdekeit védem és közben védem a saját érdekeimet is, akkor itt nincs semmilyen ellentmondás."

Véleménye arról a döntésről, hogy az EU élelmiszer-biztonsági hivatala az olaszországi Parma helyett Finnországban lesz:

"Parma a jó konyha szinonimája. A finnek azt sem tudják, hogy mi az a prosciutto. Ezt elfogadhatatlannak tartom."

A történelemről:

"Róma alapítói Romulus és Remulus..."

Az olasz igazságszolgáltatásról:

"Az olasz sajtó 85 százaléka baloldali, de a bírók között még rosszabb a helyzet. A bíróság politikai elfogultsága Olaszország rákos betegsége, amelyet meg kell gyógyítanunk."