Szaddám állítólag beszélt az al-Dzsazírán

Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió egy hangfelvételt sugárzott pénteken, melyen a tévétársaság állítása szerint Szaddám Huszein bukott iraki elnök hallható. Az al-Dzsazíra szerint a felvételt a napokban rögzítették. A Szaddámnak mondott férfi a felvételen azt mondja, jól van, és még mindig irakiak között él.

Hiányoztok nekem, szeretett népem, bár még most is köztetek vagyok - hallható azon a felvételen, amelyet pénteken közölt az al-Dzsazíra katari hírtelevízió. A tévécsatorna szerint a közel 20 perces felvételen - melyet június 14-én rögzítettek - Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök hallható.

A Szaddámnak mondott férfi kijelenti: még életben van, jó egészségnek örvend, és irakiak között él jelenleg is - írja a BBC. Rengeteg dzsihád-csoportot alakítottak az iraki férfiak és nők, hogy harcoljanak az amerikai és brit megszállók ellen - hallható a felvételen. Szaddám hozzáteszi: még mindig van segítség Irakban.

A felvétel hitelessége azonban erősen kétséges. Ibrahim Hilal, az al-Dzsazíra szerkesztője a BBC-nek azt mondta: a társaság a felvételt úgy szerezte, hogy pénteken egy ismeretlen telefonáló lejátszotta azt. "Nem simerjük a forrást és nem tudjuk azt sem, hogy honnan jelentkezett az ismeretlen telefonáló. Nincs ugyanakkor okunk arra, hogy kétségbe vonjuk a felvétel hitelességét" - mondta Hilal.

Szaddám Huszeint az iraki háború március 20-i kezdete óta keresik a szövetségesek, eddig azonban nem sikerült nyomára akadniuk. Az amerikai kormányzat csütörtökön 25 millió dollárt ajánlott fel a nyomravezetőnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK