Az izraeli kormány több mint háromszáz palesztin fogoly szabadon engedéséről döntött vasárnapi ülésén. A Hamász szélsőséges palesztin szervezet máris közölte, hogy nem tartja elegendőnek a szabadon bocsátandók számát, de első lépésként elfogadja az intézkedést.

Az izraeli kabinet 13:8 arányú szavazattal elfogadta azt az előterjesztést, amelynek értelmében szabadon bocsátanak több mint 300 palesztin bebörtönzöttet - jelentette az izraeli katonai rádió. A palesztinok nevét az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét ilyen céllal készített listája tartalmazza. A határozat, amelyet támogatott Ariel Saron izraeli  miniszterelnök is, meghatározza azokat az ismérveket, amelyeknek a foglyoknak meg kell felelni. Arról, hogy melyik fogoly szabadulhat és mikor egy, a kormányülésen felállított tárcaközi bizottság dönt. Az AFP szerint a kormányülés résztvevői kemény vitát folytattak a foglyok szabadon engedéséről és éppen Saron kormányfő Likud tömbjéből néhány miniszter ellenezte az előterjesztést. 

A katonai rádió szerint a Sin Bét listája 350 nevet tartalmaz, ez az izraeli fogságban lévő mintegy hatezer (a Reuters szerint 6-8 ezer) palesztin fogolynak valamivel több mint 5 százalékát jelenti. A hatezer fogoly közül mintegy ezret bírósági határozat nélkül tartanak börtönben és fogva tartásukat három-hat hónaponként meghosszabbítják. A szabadulásra váró 350 palesztin között 215 ilyen fogoly van

A Hamász szélsőséges palesztin szervezet az izraeli kormány döntésének ismeretében máris jelezte: kevésnek tartja a szabadulásra váró palesztinok számát. A szervezet egyik tisztségviselője ugyanakkor úgy foglalt állást, hogy első lépésként elfogadható az izraeli döntés. Kijelentette: a Hamász nem fogadja el a foglyok közötti megkülönböztetést és valamennyi palesztin elengedését követeli.

Az Iszlám Dzsihád, amely a Hamász mellett tűzszünetet hirdetett Izraellel szemben, "cionista manővernek" nevezte az izraeli kormány döntését. A szervezet egyik vezetője azzal vádolta az izraeli hatóságokat, hogy "játszadoznak a letartóztatottak családtagjainak reményeivel".