Irak: rongálják az olaj- és elektromos vezetékeket

Az utóbbi hetekben megszaporodtak Irakban az olaj- és elektromos vezetékek szándékos rongálásai, ezért a szövetséges erők arra kérték a lakosságot, hogy jelentsék be a szabotázsakciókat. Az amerikaiak jutalmat tűztek ki mindazoknak, akik információkkal szolgálnak a szándékos rongálókról.

Andrew Bearpark, aki az iraki újjáépítés és stabilizáció regionális szolgálatait koordinálja, úgy vélekedett, hogy az iraki lakosok többsége elítéli a közművek kártevőit. Hozzátette, hogy az elektromos és olajvezetékek több száz kilométer hosszú szakaszait képtelenség katonai erővel biztosítani, az iraki rendőrség pedig egyelőre sem számbelileg, sem hatékonyságban nem jelentős segítség.

A szövetséges erők abban bíznak, az iraki lakosság rövidesen belátja, hogy a szabotázsakciók nem az amerikaiak életét keseríti meg, hanem hosszú távon az övékét.

A helyreállítási programban dolgozó mérnökök szerint az iraki olajvezetékek elöregedtek, sérülékenységük miatt akár egy kisebb robbantás is komoly károkat okozhat bennük.