Hamis volt Bush állítása az iraki atomveszélyről

A Fehér Ház beismerte, hogy George Bush januári beszédének egy része hamis információkon alapult. Fleischer szerint az elnök januárban még nem tudott arról, hogy téves volt az irakiak afrikai urániumvásárlásáról szóló jelentés. Csakhogy ezt már a beszéd előtt majdnem egy évvel bebizonyította a CIA.

Egyre erőteljesebb nyomásnak van kitéve az iraki háború két fő szorgalmazója, Tony Blair brit miniszterelnök és George Bush amerikai elnök. Hétfőn a brit kormány hírszerzési adatokkal való visszaélését vizsgáló parlamenti bizottság élesen kritizálta azt, ahogyan az állami vezetők a titkosszolgálati jelentéseket felhasználták az iraki háború alátámasztására. Ennek nyomán Washingtonban is megszaporodtak a téves titkosszolgálati jelentéseken alapuló állításokat számon kérő kérdések.

Ugyan az Egyesült Államok elnökét egyelőre nem érte akkora össztűz a témában, mint a brit kormányfőt, egyre több kérdés merül fel az amerikai vezetés hasonló tevékenységével kapcsolatban. Ezek főleg azt az elnöki eltökéltséget firtatják, amivel Bush mindenáron azt sugalmazta, hogy Irak nukleáris fegyvereket akar fejleszteni.

A Fehér Ház hétfőn - miután a brit parlamenti bizottság közzétette saját kormányát kritizáló jelentését - kénytelen volt elismerni, hogy George Bush januári beszédében tett egyik kijelentése hamis információkon alapult. Hamis volt eszerint az az állítás, hogy Irak vezetői Afrikából akart urániumot venni atomprogramjuk számára.

Sokan egyből azzal vádolták a Fehér Házat, hogy szándékosan eltorzították az információkat, még fenyegetőbbnek feltüntetve így az iraki veszélyt. Ari Fleischer szóvivő azonban ezt cáfolta. Szerinte az elnök nem tudott arról, hogy az állítás alapját képező titkosszolgálati jelentés téves volt, jóllehet ez a gondolat képezte Bush január 28-i, a szenátus két házához intézett beszédének egyik fő motívumát.

Az esetleges manipuláció gyanúja egyre nő, amit csak tovább táplálhat, hogy az elnöki csapat azt is elismerte, az állítás alapját képező titkosszolgálati jelentésről már a Bush-beszéd előtt majdnem egy évvel bebizonyította a CIA megbízásából dolgozó Joseph Wilson korábbi bagdadi nagykövet, hogy nincs valóságalapja. Wilson vasárnap azt írta a New York Timesban megjelent "Mit nem találtam Afrikában" című cikkében, hogy "egyes titkosszolgálati jelentéseket az iraki atomprogrammal kapcsolatban eltorzítottak, hogy felnagyítsák az iraki fenyegetést".

Ari Fleischer szerint azonban sem Bush, sem Dick Cheney alelnök nem tudott arról, hogy a nigériai jelentést hamisnak találták, amikor Bush elmondta beszédét január 28-án. A fehér házi szóvivő további magyarázatot ígért. A Fehér Házban korábban már részben elismerték, hogy az állítás hamis, ám Fleischer hétfői nyilatkozata volt az eddigi legvilágosabb megnyilatkozás. A Bush-beszéd másik fő motívumának - miszerint "Iraknak sok rejtegetnivalója akad" - valóságtartalmát szintén vizsgálják.

KAPCSOLÓDÓ CIKK