Koszovói albánok a régi határokat követelik

Albán nemzetiségű koszovói falusiak eltorlaszoltak kedden egy utat, hogy megakadályozzák egy ideiglenes határátkelőhely megnyitását Koszovó és a szomszédos Macedónia között. Az albánok a régi jugoszláv autonóm tartományi határ visszaállítását szeretnék elérni.

Több tucat tüntető albán zászlókat lengetve, kerékabroncsokkal és kövekkel torlaszolta el a félreeső Debelde falu és Macedónia közötti határhoz vezető utat.

A NATO-vezette békefenntartók és az ENSZ-rendőrség is felállított úttorlaszokat, és járőrözést folytat a területen. Az albán nemzetiségű lakosság vitatja azt a két évvel ezelőtt megkötött jugoszláv-macedón határegyezményt, amelybe nekik nem volt beleszólásuk, és amely Macedónia részeként ismer el koszovói albánok magántulajdonában lévő 2500 hektárnyi területet. A megállapodást az ENSZ Biztonsági Tanácsa is elismerte.

Robert Pedlow, a koszovói ENSZ-rendőrség vezetője közölte, hogy a Debeldénél felállított ellenőrzőpontot azért létesítették, hogy lehetővé tegyék az érintett falusiaknak a földjeikhez való hozzáférést, és a létesítmény nem határkijelölésre szolgál. Az elképzelések szerint az időlegesen átkelőhelyet csak a helyi lakosság használhatja majd, és áprilistól novemberig napi 12 órán át lesz nyitva. A koszovói albán nemzetiségű lakosság azt szeretné, hogy Koszovó határai egyezzenek meg a volt Jugoszlávia keretén belül létezett autonóm tartományuk határaival.