A Fehér Ház tudta, hogy hazugság volt Bush beszédében

Már George Bush amerikai elnök januári beszéde előtt hónapokkal figyelmeztette a Fehér Házat a CIA, hogy az Irak afrikai urániumvásárlási kísérletéről szóló információk nem igazak - jelentette a BBC. A dologról azonban az elnököt a jelek szerint nem tájékoztatták, mivel január 28-i beszédének egyik fő gondolata ez volt. Ezzel tovább erősödik a gyanú, hogy az amerikai kormányzat a brithez hasonlóan eltorzította a titkosszolgálati jelentéseket.

Irak állítólagos nigériai urániumvásárlási kísérletéről szóló információval kapcsolatban már 10 hónappal George Bush januári beszéde előtt kétségek merültek fel. A CIA egyik munkatársa szerint az információ hamis voltáról szóló jelentést elküldték több kormányszervnek, így a Fehér Háznak is, jóval azelőtt, hogy az amerikai elnök januárban elmondta volna több pontban is vitatott beszédét.

Az állítást, amely hivatalosan a brit titkosszolgálat jelentésén alapult, George Bush és leghívebb szövetségese, Tony Blair is citálta különböző beszédeiben. 

A Fehér Ház hétfőn - miután a brit parlamenti bizottság közzétette saját kormányát kritizáló jelentését - kénytelen volt elismerni, hogy a George Bush januári beszédében tett kijelentés hamis információkon alapult. Vagyis nem felelt meg az igazságnak, hogy Szaddám Huszein számottevő mennyiségű urániumot próbált vásárolni Afrikában, hogy újraindítsa országa atomprogramját.

Ari Fleischer fehér házi szóvivő szerint sem az elnök, sem Dick Cheney alelnök nem tudott arról, hogy a nigériai jelentést hamisnak találták, amikor Bush elmondta beszédét január 28-án.

A CIA mostani bejelentése tovább erősíti a gyanút, hogy az amerikai kormányzat a brithez hasonlóan eltorzította a titkosszolgálati jelentésekben szereplő információkat, hogy az Irak által jelentett veszély eltúlzásával minél alaposabb indokot teremtsen a közvélemény előtt a Szaddám Huszein országa elleni háborúra.

A CIA-bejelentés nyomán felmerül a kérdés, hogyan lehetséges az, hogy tíz hónappal azután, hogy bebizonyították az ominózus információ hamiságát, az elnök egyik beszédében mégis hivatkozik rá, és vajon ki lehet a felelős azért, hogy noha a CIA ezt az információt megküldte a Fehér Háznak, az elnökig már nem jutott el.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK