Csütörtökig 70 ember sérült meg az idei bikafuttatás során a spanyolországi Pamplonában, egyiküket hasba szúrta egy bika szarva. A San Fermin tiszteletére 1591 óta megrendezett fesztivál vasárnap kezdődött, és kilenc napig tart. Cikkünkben megnézheti a fesztiválon készült képeket is.

Hétfőn kezdődött és kilenc napig tart a pamplonai bikafuttatás. A fesztivál minden napján reggel nyolckor hat bikát engednek szabadon a település egyik lezárt utcáján egy ketrecből. A bikák 825 méter hosszú rohama a ketrectől egészen az arénáig tart, ahol matadorok küzdenek meg velük még aznap délután. A bikák előtt több száz bátor vállalkozó fut végig keskeny, macskaköves utcácskán, reménykedve, hogy elkerülik az állatok patáit és szarvait.

A bikafuttatás azonban veszélyes, 1924-től - amióta feljegyzik ezeket az adatokat - 13 ember vesztette életét - legutóbb egy fiatal amerikai 1995-ben. Az idei fesztiválon csütörtökig 70 ember sérült meg, többségük esések miatt. Egy spanyol férfi hasát felszakította az egyik bika szarva, ezért meg kellett műteni.

A spanyolországi településen 1591 óta évente megtartott esemény gyökerei a harmadik századig nyúlnak vissza, ekkor élt ugyanis San Fermin. Az ő tiszteletére rendezik a fesztivált, amit Ernest Hemigway tett világhírűvé, egyik 1926-os regényében.

Sokaknak azonban nem tetszik a bikák eszeveszett rohanásra kényszerítése a szűk utcácskában. Állatjogi aktivisták szombaton meztelenre vetkőzve tüntettek mind a bikafuttatás, mind a bikaviadalok ellen. A tüntetők pucéran akartak végigrohanni a városon, ám a rendőrök sokukat megakadályozták ebben, igaz, egy kisebb csoportnak sikerült, felöltözött társaik segítségével.